En 16-sidig rapport från vita huset har läckt till NBC News. Dokumentet ger detaljerad information om hur USA använder förarlösa bombplan, så kallade drönare, för att döda misstänkta personer.

drone

Varje tisdag har Obama möte med den amerikanska militären och säkerhetstjänsten där de sammanstället listor på människor som ska dödas. De så kallade dödslistorna har hållits mycket hemliga och USA har varit mycket förtegna om vilka som är med på listan och hur det fungerar rent juridiskt.

Dödslistorna fick mycket uppmärksamhet 2011 när en amerikansk medborgare i Yemen dödades av en amerikansk drönare utan att vara åtalad för något brott. Det nya dokumentet som läckte till NBC News handlar om juridiken bakom USA:s mord på sina egna medborgare utan rättegång.

Enligt dokumentet anser den amerikanska regeringen att man har rätt att döda människor utan rättegång om de utgör ett hot mot landet. Tidigare har USA erkänt att de dödar människor som de misstänker planerar attacker mot USA. Men enligt det nya dokumenten som läckt används drönarattacker till betydligt mer än det.

I dokumentet står det att det räcker med att USA:s säkerhetstjänst misstänker att man är inblandad i aktiviteter som utgör en fara för USA för att bli dödad. Vad som menas med ”aktiviteter” och ”utgör en fara för USA” specificeras inte i dokumenten.

Det betyder att man kan dömas till döden utan rättegång eller möjlighet att försvara sig själv. Dödsstraff via drönarattack har kritiserats eftersom det leder till stora civila förluster. Ofta bombar man den misstänktes hem eller bil. Det betyder att alla personer inkluderande barn som är hemma hos den misstänkte dör. Även grannar och förbipasserande utsätts för stor fara.

Vita huset har instruerat sina medarbetare att inte diskutera USA:s drönarkrig offentligt.

Källa:
EXCLUSIVE: Justice Department memo reveals legal case for drone strikes on Americans


  • Publicerad:
    2013-02-06 20:45