JORDBRUK. Svenska bönder får allt mindre del av matvarumarknaden i landet. Den ökande importen av matvaror är en av bovarna.

LRF_fordelning

Grafik från LRF:s rapport.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) har undersökt hur konsumentens pengar fördelas mellan landets bönder, livsmedelsindustrin, matbutiken, skatter och import. Vad man kommit fram till är att läget för Sveriges bönder blir allt mer ansträngt och att importen är en stor bov i dramat.

Sedan 1995 har böndernas andel av matvarumarknaden minskat med hela 35 procent samtidigt som kostnaderna för jordbruket har ökat. Istället har utländska producenter blivit de stora vinnarna och importens andel av matinköpen har ökat med 70 procent under samma period.

— Samtidigt som bondens andel av den summa som konsumenten lägger på mat har minskat, har kostnaden för att bedriva jordbruk blivit allt högre. Priset för att producera livsmedel har ökat betydligt mer än både avräkningspriser och inflation, säger LRF:s förbunds­ordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Vidare skriver man att ju mer processerad en vara är ju mindre andel av vinsten på varan går till bonden eftersom det blir fler mellanhänder mellan gården och konsumenten. Rapporten i sin helhet gåt att läsa HÄR.

Källa:
Svenska bönder får allt mindre del av kakan


  • Publicerad:
    2015-02-17 21:10