POLEN. Det polska parlamentet väntas inom kort rösta om två nya lagförslag. Det ena lagförslaget avser att kraftigt begränsa aborter och det andra att förbjuda sexundervisning för minderåriga samt kriminalisera ”främjande av minderårig sexuell aktivitet”, vilket likställs med pedofili.

Polens regering vill att barn ska födas istället för att aborteras. Foto: Pixnio (Public Domain).

Det polska parlamentet väntas inom kort rösta om två lagförslag. Det ena avser att begränsa rätten till abort och det andra förbjuder sexundervisning samt kriminaliserar ”främjande av minderårig sexuell aktivitet”.

Det finns redan idag restriktioner kring abort i Polen. Abort tillåts endast vid våldtäkt, incest, om moderns liv är hotat eller om fostret är allvarligt skadat. Enligt det nya lagförlaget så ska abort för foster som har fosterskador förbjudas.

Eftersom inte mindre än 98 procent av alla aborter i Polen görs av sistnämnda anledning, så skulle lagförslaget i praktiken innebära nästintill ett abortförbud.

Lagförslaget att förbjuda sexundervisning i skolor syftar till att skydda barnen från pedofili och är känt som lagen ”Stoppa pedofili”. Att bryta mot denna lag kan komma att medföra upp till fem års fängelse.

Genom den nya lagförslaget skulle även en mer kritisk hållning mot abort och preventivmedel intas i polska skolor.

Anna Blus, forskare hos den kontroversiella ”människorättsorganisationen” Amnesty International, som skapades av juden Peter Benenson, beskriver lagförslagen som ”upprörande” och ”extremt vaga och breda”. Det uppmanas nu till protestaktioner online för att stoppa lagarna, då folksamlingar på grund av den rådande coronapandemin är förbjudna.

Demonstranter har tidigare hävdat att sexundervisning för minderåriga är en nödvändig del av skolplanen och att den uppfyller Världshälsoorganisationens, WHO, normer för Europa.

De nya lagförslagen har stöd hos det regerande konservativa partiet Lag och rättvisa, PiS.

PiS har tidigare fördömt försök att bredda sexundervisningen i Polen då de menar att detta sexualiserar barnen. Polens premiärminister Jaroslaw Kaczynski som är PiS:s ledare, har tidigare beskrivit Pride-parader som ”resande teater”.

Källor:
Polska regeringen vill förbjuda aborter
Poland: New legislation treats sex education as ’pedophilia’


  • Publicerad:
    2020-04-16 12:20