SKOTTLAND. 20 kulturpersonligheter har undertecknat ett brev för att stoppa ett lagförslag om att inskränka yttrandefriheten i Skottland.


Kontroversiell sketch som skulle kunna ”uppvigla till hat”

Ett lagförslag från den ”skotska” justitieministern Humza Yousaf har fått framträdande personer inom kulturen att agera. De nya tilläggen handlar om att uttalanden som bedöms kunna ”uppvigla till hat”, men där avsändaren inte haft några motiv till att hetsa, blir brottsligt. Detta rapporterar The Scottish Sun.

20 kulturpersonligheter har nu agerat mot vad de anser vara ett slag mot yttrandefriheten men också deras konstnärliga frihet där de inte kan veta om ett felaktigt ord, ett konstverk eller ett skämt kan leda till fängelsestraff för att någon annan tolkar uttalandet på ett visst sätt. De 20 kulturpersonligheterna som gått samman återfinns inom områdena för litteratur, journalistik, filosofi, människorättsaktivism, kultur och komedi.

Bland dem som undertecknat brevet återfinns engelsmannen Rowan Atkinson, även känd som ”Mr Bean”. Atkinson har på senare år, i likhet med sin kollega John Cleese och andra kända komiker, varnat för att den politiska korrektheten är ett allvarligt hot mot såväl komedi som fri åsiktsbildning.

Andra som ifrågasatt lagförslaget är den skotska polisfederatione, den katolska kyrkan och lagrådet.


  • Publicerad:
    2020-08-12 18:15