JURIDIK. Det är lagligt att kalla svarta personer för negrer.

En svart man vid namn Hassan Kargbo kände sig kränkt efter att en arbetskamrat kallat honom för neger och anmälde därför sin kollega.

Åklagaren ansåg dock inte att något brott har begåtts och valde därför att inte inleda en förundersökning. Beslutet motiverades på följande sätt:

I dagens samhälle torde det råda en allmän uppfattning att ordet neger kan vara negativt laddat och att det därför är olämpligt att använda detta ord. Ordet i sig innehåller dock ingen sådan nedsättande eller kränkande värdering att det är ägnat att såra en annan persons självkänsla.

Kargbo var dock såpass kränkt att han kände sig nödgad att överklaga beslutet hela två gånger, men även de två andra åklagare som granskade fallet delade den första åklagarens bedömning.

När rättsväsendet inte kom till hans undsättning sprang Kargbo till media istället och fick så klart en snyftartikel publicerad. Rubriken på snyftartikeln var ”Utsatt för rasism – polisutredning las ner” och ger det felaktiga intrycket att det finns ett brott som kallas för ”rasism”.

Förolämpning

När det gäller vanliga förolämpningar är det upp till den förolämpade personen att driva ett mål om förolämpning, men när det gäller rasistiska förolämpningar är det lättare för en åklagare att ta sig an fallet. Till skillnad från andra förolämpningsfall har rasistiska förolämpningar alltså en juridisk gräddfil.

Källa:
Utsatt för rasism – polisutredning las ner


  • Publicerad:
    2014-11-16 23:40