UNGERN I samband med parlamentsvalet som hölls i söndags fick folket i Ungern också ta ställning till frågor som rör sexualisering av barn.

Igår rapporterade Nordfront om valresultatet från söndagens val i Ungern där Viktor Orbáns koalition vann en stor majoritet av mandaten i det ungerska parlamentet. Ett nytt nationalistiskt parti tog sig också in i parlamentet och vann 6 procent av rösterna, medan oppositionskoalitionen tappade hela 11 procent jämfört med valet 2018.

Samtidigt som parlamentsvalet hölls arrangerades också en folkomröstning där ungrarna fick ta ställning till fyra frågor:

  1. Tycker du att barn i allmänna skolor ska få delta i lektioner om sexuell orientering utan föräldrarnas medgivande?
  2. Tycker du att barn ska få information om könsbytesoperationer?
  3. Tycker du att vi ska tillåta att medieinnehåll av sexuell karaktär som påverkar barnens utveckling visas upp för barn utan några restriktioner?
  4. Tycker du att vi ska visa medieinnehåll som visar hur könsbyten går till för barn?

Samtliga av dessa frågor möttes av över 90% nej-röster och bara mellan 4-7% ja-röster.

Oppositionen och homolobbyn i landet hade dock uppmanat till sabotage av folkomröstningen genom att uppmuntra väljare att kryssa både ja och nej, vilket skapar en ogiltig röst. Cirka 20% av rösterna på alla frågorna var ogiltiga, vilket motsvarar runt 1,5 miljoner röster. Alla ogiltiga röster bör dock inte ha varit proteströster, men siffrorna visar ändå ett hypotetiskt maximalt stöd för en mer vänsterliberal sexualpolitik.

Nästan 70% av de röstberättigade ungrarna röstade i parlamentsvalet och nästan alla som röstade i det valet röstade också i folkomröstningen. De ogiltiga rösterna tillsammans med de 30% som överhuvudtaget inte röstade gjorde dock att folkomröstningen inte nådde upp till kravet om att 50% av de röstberättigade ska ha lagt giltiga röster i valet, varför resultatet i folkomröstningen inte heller räknas som giltigt.

Sedan kommunismens fall i Ungern 1989 har bara två av de sju folkomröstningar som hållits uppnått kraven för att räknas som en giltig folkomröstning, uppger Hungary Today. Årets omröstning om sexualisering av barn har också mötts av kritik från bland annat EU-kommissionens president Ursula von der Leyen som kallat den för ”en skam”.