FUNDAMENTALISM. En arabisk ”läkare” på en skönhetsklinik i Linköping brände sönder penisen med laser på en tvåmånaders pojke när han skulle genomföra rituell manlig könsstympning.

Arkivbild

När nyfödde Ilya skulle könsstympas enligt muslimsk och judisk fundamentalistisk sed uppsökte hans familj en skönhetsklinik i Linköping med ”rättrogen” personal. Av resultatet att döma kunde inte den arabiske ”läkaren” hantera den laserutrustning som användes för övergreppet.

I stället för att förhuden skars bort brändes hela Ilyas penis svart. Det lilla barnet fick föras i ilfart till akuten på Universitetssjukhuset. Specialistkompetens från Stockholm har nu tvingats resa till Linköping för att se om något finns att göra eller om penisen måste amputeras.

Händelsen har anmälts och utreds nu av såväl Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som av polis och åklagare, som för tillfället tycks ha kommit över sin resursbrist.

Laserutrustningen som användes vid övergreppet uppges vara speciellt framtagen och importerad från Storbritannien för just manliga könsstympningar.

Sedan länge pågår en offentlig debatt i flera europeiska länder kring manlig könsstympning. Det isländska parlamentet har redan föreslagit ett förbud mot omskärelse, något som retat upp både muslimska och judiska grupper.

En talesperson för Milah UK, en judisk lobbygrupp i Storbritannien som arbetar för att skydda och bevara rätten till manlig omskärelse, säger till The Guardian:

— Den judiska omskärelsen av små pojkar är en central del av judisk identitet och går inte att förhandla bort. Att förbjuda omskärelse i ett demokratiskt land som Island skulle göra det omöjligt för judar att leva där.

Inom läkarkåren är man kritisk till verksamheten och vill se ett förbud, liknande det som finns för motsvarande övergrepp mot flickor. Från fundamentalistiskt religiöst håll menar man dock att religionsfriheten sträcker sig till att skära i sina barns könsorgan.

Källor:
Muslimsk omskärelse gick snett – tvåmånaders pojkes penis helt sönderbränd
Iceland law to outlaw male circumcision sparks row over religious freedom


  • Publicerad:
    2018-10-11 09:20