INRIKES. Läkarstudenter vid Karolinska institutet tycker att de lär sig för mycket om vitas hud i sin utbildning. Nu efterfrågar man att få lära sig mer om andra rasgruppers hud. 

Läkarstudenter vid Karolinska Institutet kräver nu att få lära sig mer om icke-vit hud. Idag innehåller dermatologiutbildningen till största delen information om hur vitas hud är uppbyggd och hur den behandlas.

Trots att det enligt den moderna västerländska ”vetenskapen” inte finns några skillnader mellan olika människoraser, finns det bevisligen skillnader i exempelvis hur huden är uppbyggd. Det gäller inte bara färgen på huden, som många har blivit lurade till att tro.

Exempelvis kan olika hudsjukdomar te sig olika beroende på en persons rastillhörighet. De som har mörkare hy har också en större risk att få D-vitaminbrist i de norra delarna av halvklotet eftersom solen inte lyser lika starkt här som i andra delar av världen.

—  Jag ska ha lärt mig det jag ska för att bli läkare, men det stämmer ju inte, säger läkarstudenten Mimmi Karlsson till Sveriges Radio.

Karlsson oroar sig för att hon inte får tillräckliga kunskaper för sitt framtida yrke om hon inte lär sig om alla olika rastypers hud.

Professorn Maria Bradley, som undervisar i dermatologi, stöttar studenterna i deras krav. Hon tycker att läkarutbildningen ska spegla alla etniska grupper som är bosatta i Sverige.


  • Publicerad:
    2021-04-01 22:20