SOPIMPERIALISM. Flera länder i Sydostasien har tröttnat på att agera sophögar åt länder i Västvärlden utan att protestera, och skickar nu tillbaka tusentals ton plastavfall.

Kambodja har tröttnat på att vara reducerad till en äckligt stinkande sophög åt Västvärlden, varför man nu tänker skicka containrar med 1 600 ton plastavfall tillbaka till Kanada och USA.

Kambodja gör därmed gemensam sak med Filippinerna som nyligen också tröttnade på att agera avstjälpningsplats åt Västvärlden och resolut skickade containrar med flera tusen ton plastavfall tillbaka till Kanada.

Filippinernas minst sagt frispråkige president Rodrigo Duterte hotade nyligen Kanada officiellt med att helt enkelt bara dumpa ut allt det lortiga stinkande plastskräpet inne på kanadensiskt territorialvatten ifall kanadensarna vägrade att ta tillbaka sina sopor och hantera dem i anpassade återvinningsanläggningar. Kostnaden för själva återsändandet av plastskräpet stod dock Filippinerna för.

Även Malaysia har tidigare i år skickat 450 ton med avfall ämnat för återvinning tillbaka till Västvärlden. Malaysias miljöminister Yeo Bee Yin sa nyligen i ett skarpt uttalande till västvärldens ledare:

— Malaysia ska inte bli någon avstjälpningsplats för resten av världen, vi kommer att skicka tillbaka soporna till ursprungsländerna. Jag tänker ta hand om mitt eget avfall. Du borde ta hand om ditt.

Tidigare har länder i Västvärlden skickat mycket av sina sopor till Kina för sopsortering och återvinning, men förra året gjorde den kinesiska regeringen det strängt olagligt att importera några som helst utländska sopor till Kina.

Miljöaktivister och forskare anser att ifall man kan tvinga länder som USA och Kanada att komma igång med ett modernt sopsorteringssystem så är mycket vunnit ur miljösynpunkt. Många stater i USA är till exempel usla på att sopsortera sitt hushållsavfall. Ytterst lite av hushållsavfallet i USA blir separerat alls, utan slängs ofta bara på stora sophögar huller om buller.

Nästa stora utmaning, efter att länderna har skapat system för att ta hand om miljöfarligt avfall, blir enligt samma forskare och aktivister att minska produktionen och användningen av miljöpåverkande ämnen som exempelvis plast.

Källa:
Cambodia will send back 1,600 tons of trash to US and Canada, govt says country is ‘not a dustbin’


  • Publicerad:
    2019-07-19 11:10