INRIKES. Transportbolaget Dalatrafik har anlitat Somaliska PRO för att agera trygghetsvärdar på vissa utsatta busslinjer i Borlänge. Länsstyrelsen har nu lämnat in en anmälan till polisen.

Transportbolaget Dalatrafik har fram tills för några veckor sedan anlitat bevakningsbolaget Securitas för att se till så att säkerhet och lugn rådde på busslinjerna i Borlänge. Nu har Dalatrafik istället valt att anlita Somaliska PRO till att agera trygghetsvärdar på vissa utsatta busslinjer i Borlänge där det ofta förekommer bråk.

I utbyte mot gratis busskort och ett löfte om bidrag till en lokal har nu somaliska åldermän börjat resa med Dalatrafiks linjebussar och där agera bussvärdar.

Fackföreningen Transport uppmärksammade att Dalatrafik valt att använda en förening istället för ett bolag till att sköta säkerheten på bussarna.

— Om föreningar och andra juridiska personer utan auktorisation ska få utföra bevakningsuppdrag mot betalning så urholkar det branschen, säger Rose-Mari Settergren på Transport.

Transport valde att kontakta länsstyrelsen i ärendet och det har nu börjat utredas om Somaliska PRO:s uppdrag är att betrakta som yrkesmässig bevakningsverksamhet. Något som kräver auktorisation av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen lämnade in en anmälan till polisen förra fredagen och väntar på polisens bedömning om huruvida ett brott har begåtts. Någon förundersökningsledare har dock ännu inte blivit utsedd.

Källa:
Transport larmade om somaliska PRO:s bussvärdar i Borlänge: ”Våra medlemmar kan förlora jobb”


  • Publicerad:
    2016-04-16 20:55