STOCKHOLM. En manlig lärare ska ha ska ha tröttnat på klientelet han dagligen arbetade med och sagt vad han tycker. Det uppskattades inte, mannen blev stämplad som rasist och har nu sagt upp sig.

En då 63-årig manlig lärare har nu avslutat sin tjänst på Kärrtorps gymnasium i Stockholm efter att ha blivit utmålad som rasist. I mars ifjol ska en icke-svensk elev ha ställt frågan ”är du rasist?” i klassrummet samtidigt som denne smygfilmat läraren.

Läraren hade då svarat ”ja, jag är rasist och jag tänker skicka ut dig i dag”. Elever har vidare uppgett att läraren bland annat ska ha sagt ”neger” upprepade gånger och sagt saker som att ”nu ser det inte lika mörkt ut här” efter att tre icke-vita tjejer slutat i klassen. Det ska även finnas en inspelning där han benämner Barack Obama som ”neger” och han ska även ha sagt att ”olika raser har utvecklats till olika grenar”.

Efter att videon spridits på nätet inledde Kärrtorps gymnasium en internutredning som nu lett till att även Skolinspektionen har utrett läraren. Han medger att påståendena stämmer men säger även att eleverna provocerat honom.

Skolinspektionen ville att läraren skulle få en varning med orden att han ”ansågs olämplig att undervisa”. Det hela slutade dock med att läraren valde att självmant avsluta sin anställning hos kommunen.

Källa:
Efter rasistiska uttalanden i klassrummet – nu kommer domen


  • Publicerad:
    2017-08-23 18:00