FOTBOLL Tidigare förbundskapten och tränaren Lars ”Laban” Arnesson har avlidit vid en ålder av 87 år.

Efter en tids sjukdom gick Lars Arnesson bort natten till söndagen, rapporterar Aftonbladet. Den tidigare tränaren för herrlandslaget i fotboll blev 87 år.

– Som person var han oerhört vänlig, uppmärksam och med glimten i ögat, säger före detta landslagsmålvakten Thomas Ravelli.

Som tränare lyckades han ta hem två titlar med Öster: svenska cupen 1977 och SM-guld 1978. Dessa framgångar ledde till att han blev utnämnd till förbundskapten för herrlandslaget mellan 1980 och 1985. Innan dess hade han varit assisterande förbundskapten under Georg ”Åby” Ericson.

Under hans tid vid rodret misslyckades Blågult att kvalificera sig för tre på varandra följande mästerskap: VM i Spanien 1982, EM i Frankrike 1984 och VM i Mexiko 1986.

– Laban var väldigt ödmjuk och vänlig innerst inne, men det kom aldrig riktigt fram i medierna. Eftersom landslagets framgångar uteblev, fick han mycket kritik, ännu mer än dagens ledare får. Då blev inte hans fina sidor synliga, säger före detta landslagsmålvakten Thomas Ravelli, som spelade både i Öster och i landslaget under Arnesson, till TT.

– Men han var en stor del av framgångarna 1974 i Tyskland. Det var till stor del tack vare honom. Detta utnyttjade han senare både i Kalmar och Öster.

Efter sin tid som förbundskapten stannade Lars Arnesson kvar på förbundet som chef för den tekniska enheten och var medlem i Uefas och Fifas tekniska kommittéer.