När media rapporterade om George Zimmermans dödsskjutning av Trayvon Martin lanserades Zimmerman som vit. Det har på senare tid dock visat sig att latinamerikaner, såsom Zimmerman, hellre stödjer en svart president framför en vit.

Mer än två tredjedelar av landets latinamerikaner (hispanics) uppges vilja rösta på Barack Obama, enligt en undersökning. Den tidigare siffran 61 procent har ökat till 67  och endast 23 procent av latinamerikanerna uppges vilja rösta på Mitt Romney. Även fast hela 69 procent av latinamerikanerna anser att Obama stödjer medelklassen – som latinamerikaner i regel inte tillhör – så är ungefär lika många latinamerikaner beredda att rösta på honom. Detta antyder att detta är en fråga om ras, inte klass.

Enligt folkräkningen i USA är latinamerikaner den största minoriteten i USA och utgör 16,3  procent av befolkningen.”Afroamerikaner” är näst störst med 12,6 procent och asiater tredje minoritet med 4,8 procent. Tillsammans utgör dessa icke-vita 33,7 procent av landets befolkning. Vidare tillkommer andra rasblandade indvider och judar (2 procent) som räknas som vita. Latinamerikaner är den snabbast växande minoriteten medan vita numera står för en minoritet av födslarna i USA.

Hur många icke-vita som är röstberättigade i USA är svårt att säga. Klart är dock att de är nog många för att kunna spela en avgörande roll i presidentvalet genom att exempelvis stödja en svart president framför en vit.

Obama Maintains 67 Percent Support Among Hispanics


  • Publicerad:
    2012-07-29 23:49