ANALYS. VARNING hela artikeln är en SPOILER. Det var över tio år sedan filmen Law Abiding Citizen släpptes, varför analyserar Nordfront den nu?

Svaret på frågan i ingressen är helt enkelt att vissa filmer är tidlösa eller så erbjuder en film ett tankekoncept som är i tiden. Law Abiding Citizen är lite av båda men betydligt mer av det sistnämnda. I filmens början får vi se filmens huvudfigur Clyde Shelton (spelad av den europeiskättade Gerard Butler) umgås med sin dotter när de tillverkar saker i samma rum. Det ringer på dörren och två personer bryter sig in och slår ner Clyde. Den ena brottslingen Clarence Darby sticker Clyde med en kniv, den andra brottslingen Rupert Ames börjar allt mer förfasas över vad Darby gör. Darby fångar sedan in Clydes hustru och hugger henne med (hon dör efteråt), efter hugget så börjar han våldta henne. Under våldtäkten kommer Clydes dotter och ser vad som pågår i hallen, då reser sig Darby upp och säger att han är bra med barn. Han fångar in den unga flickan och dödar henne med.

I nästa scen visas den andre huvudkaraktären upp, antagonisten Nick Rice (spelad av den afrikansk-ättade Jamie Foxx). Han får som åklagare besked att vissa av bevisen inte går att använda, då polisen har sjabblat. Nick som är en tvättäkta karriärist vill inte ta det till rättegång för målet är osäkert, det finns risk att hans höga procentsats av fällande domar sänks. Han väljer därför att göra en överenskommelse med Darby och hans försvarsadvokat, Darby har passande nog för sin karaktär skyllt hela händelsen på sin partner Ames i utbyte mot att Ames får dödsstraffet och hans själv får endast fem år i fängelse. Detta fastän att Clyde har gjort tydligt under utredningen att det var Darby som utförde allting.

Denna smutsiga överenskommelse berättar Nick nonchalant om för den bedrövade Clyde som vädjar till honom att ta det till rättegång. Nick försöker med typisk politiskt jargong rättfärdiga beslutet med att de båda brottslingarna kanske kommer undan då och att rättvisa faktiskt skipas bäst på hans sätt.

Utanför rättegångssalen väntar den avskyvärda journalistiska yrkesgruppen som likt gamar står och vill ha besked. Nick försätter inte tillfället i rampljuset och drar samma historia som han gjorde för Clyde. Slembollen Darby trycker sig upp bredvid Nick för att skaka hans hand inför de journalistiska gamarna och Nick tvingas motvilligt göra det för att styrka upp historien om att det var Darby som tvingades att se på när Ames utförde morden och inte tvärtom. Allt detta ser Clyde och det blir också droppen för honom. Han är för alltid en förändrad man.

I en svensk kontext så symboliserar Clyde väldigt bra den vanlige Svensson som pliktskyldigt arbetar på åt staten och tror på alla de lögner om rättvisa som karriärister likt Nick matar dem med. Ända tills de drabbas själva och på riktigt får se det system de själva har hjälpt till att bygga upp. Det som utmärker Clyde är att han i sin yrkesroll är en mästerlig taktiker som får i uppdrag av staten att lönnmörda statens fiender.

Det som gör filmen intressant är att Clyde inte nöjer sig med att slå endast mot förövarna, nej han går även på de som möjliggör att sådana som Darby och Ames kan utföra deras brottsdåd. Han har förstått att systemet inte går att ändra på demokratisk väg och börjar attackera den juridiska statsapparaten med våld, i syfte att förändra. Han blir dock aldrig en riktig revolutionär mot systemet, antagligen för att Hollywood inte vill etablera en sådan tankegång hos de som ser filmen.

Clyde skiljer sig alltså åt från den vanliga svenske sverigedemokraten som endast ser det som är framför dem (muslimerna) men som inte ifrågasätter de idéer som skapade problemet från första början. En annan infallsvinkel som är värd att lyfta upp är Clydes fanatiska vilja att agera och planera för att omvälva delar av systemet. Speciellt uppfriskande är det i tidevarv som dessa när majoriteten av folket endast accepterar vad de utsätts för av politiska karriärister som Nick.

Clyde börjar med att ge Ames en plågsam död när han avrättas av staten och lurar sedan in Darby i en fälla, där det slutar med att han styckar honom levande. Medvetet låter han sig fångas in och ställs inför en häktningsförhandling.

Nick som är den utpräglade karriärklättrare han är tar först inte målet seriöst då han snabbt vill få ett avslut på målet så att han kan klättra vidare, detta ända tills personer och åklagarkollegor dör en efter en framför hela åklagargruppens ögon. Detta leder till att han frustrerat konfronterar Clyde, där följande monolog utspelar sig:

Clyde:

– Justice should be harsh, Nick. But especially for those who denied it to others.

Nick:

– And your cellmate? What was that about?

– You murdered a man because your lunch was late.

Clyde:

– No, no, you murdered him because you couldn’t keep your word. We made a deal, you and I. 1 pm.

– That’s a pretty important principle I’d like you to start learning, Nick. Keeping your word.

Nick:

– Oh really, what principle was at work when you tortured and killed those people?

Clyde:

– That everyone must be held accountable for their actions.

Nu med en kniv mot strupen börjar åklagargruppen precis som Clyde fick göra, ifrågasätta sitt agerande. Innan har dessa jurister tryggt kunnat ignorera den rättvisa som folk som Clyde vill ha. De har också tillsammans utvecklat en moralisk korruption där de agerar på det som är fördelaktigt för dem. Det är alltså först med kraften av Clydes agerande som den moraliska korruptionen inom systemet har en möjlighet att förbättras då de av hans kollegor som inte dör nu börjar ifrågasätta deras agerande i sin yrkesroll.

Nicks kvinnliga vita assistent som lever den feministiska ”drömmen” berättar att hon inte ens kan ha en normal relation med en man och ännu mindre kan skapa barn då karriären står i vägen. Hon frågar nu Nick om det finns ett högre mål i hans agerande och inte bara att det handlar om hans höga procentsats av fällande domar. Nick kan inte ge henne ett svar på detta. Efter att även hon dör så tvingas Nick medge att det inte är han som ändrar systemet, det är systemet som ändrar honom.

Tyvärr får inte den här filmen ett lyckligt slut. Nick överlistar Clyde, ett scenario som endast kan finnas i spelfilmens värld. Naturligtvis är detta förståeligt då det nuvarande systemet inte kan sanktionera att någon eller något som gör uppror mot ett system likt dagens i slutändan kan tillåtas vinna, inte ens i en spelfilm.


  • Publicerad:
    2020-01-21 12:00