FRANKRIKE. Jean-Marie Le Pen, grundare av Nationella fronten, får återvända till partiet. Uteslutningen av honom var inte förenlig med partiets stadgar menar en fransk domstol.

Jean-Marie Le Pen.

Jean-Marie Le Pen.

Det var Jean-Marie Le Pens egna dotter, Marine Le Pen, som nyligen uteslöt partiets grundare och tidigare ledare. Marine Le Pen har under sin tid som partiledare uttalat sig mot partikamrater som riktar kritik mot judisk makt-intressen och uteslöt av denna anledning sin far i maj månad. Jean-Marie Le Pen hade vägrat att ta avstånd från sin tidigare kritik av den officiella versionen av andra världskriget och ”förintelsen”.

Efter en stämning har en domstol nu beslutat att uteslutningen av Le Pen går emot partiets stadgar och att partiets grundare får återvända till partiet.

Le Pen är aktiv som parlamentsledamot i Europaparlamentet där han representerar just Nationella fronten, men har under uteslutningstiden haft svårt att fullgöra sina uppgifter. I en klagan inför domstolen skrev Le Pens advokat att partiets grundare ”inte längre kan komma in i byggnaden, de har överlåtit hans kontor, han kan inte delta i möten”.

Marine Le Pen har överklagat domstolens beslut.

Källa:
French court allows Le Pen to rejoin the party


  • Publicerad:
    2015-07-02 19:20