JUDISK BROTTSLIGHET. Keith Raniere, grundaren av kultsexgruppen NXIVM, har dömts till 120 års fängelse.

Sexmedlemmarna brännmärktes med ledarens initialer för att visa vem som var deras Mästare.

Den judiska sex- och företagssekten NXIVM:s grundare Keith Raniere dömdes i förra veckan till 120 års fängelse för sin roll i att leda ett kriminellt företag som inkluderade en kultliknande kvinnoförening där kvinnor sexuellt utnyttjades och brännmärktes med hans initialer.

Utåt sett var NXIVM ett pyramidföretag och ett program för personlig utveckling av typen Neuro Language Programming (NLP). Deltagare betalade tusentals dollar för olika klasser och kurser. Men NXIVM var i själva verket ett kriminellt företag vars medlemmar såg Raniere som en allvetande guru och kallade honom ”Vanguard.”

Sekten finansierades och administrerades till stor del av de judiska systrarna Clare Bronfman och Sara Bronfman – ett angliserat namn som kommer från jiddish och betyder ”spritdrycksman” – förmögna arvtagare till det judiska företaget Seagram i Kanada som tidigare ägt bland annat den före detta svenska drycken Absolut vodka.

Pyramidföretagets inre delar bestod som Nordfront rapporterade om i april 2019 av ett nätverk för internationell trafficking, barnporr, barnvåldtäkter, slavarbete, psykisk misshandel, brännmärkning och misshandel, olaga frihetsberövande, kidnappningar, bedrägerier och utpressning.

I juni 2019 fastslog domstolen till att Raniere som lett företagssekten i 15 år, var skyldig på samtliga åtalspunkter.

Åklagarna yrkade på ett livstidsstraff för den nu 60-årige Raniere, som dömdes för sju brott förra året efter en tumultartad sex veckor lång rättegång där jurymedlemmarna fick lyssna till vittnesmål om hans polygama sexuella preferenser och de många sätt han manipulerade sina hängivna anhängare till att utföra sexhandlingar eller tvångsarbete.

Vid rättegången beskrev åklagarna hur Raniere hade tagit sexuellt explicita fotografier av en 15-årig följare och anklagade honom för att ha hållit hennes syster fängslad på sitt rum i nästan två år efter att hon att ha visat intresse för en annan man.

Jurymedlemmarna hörde också ett vittnesmål från en tidigare sexslav som tvingades att klä av sig naken och ifördes ögonbindel. En annan kvinna blev då tillsagd att utföra en sexakt på henne medan Raniere såg på och videofilmade.

Clare Bronfman dömdes till sex och tre kvarts års fängelse. Andra kändisar, som den judiska skådespelaren Allison Mack, väntar fortfarande på sin dom.

Raniere fortsätter att ha en rad hängivna anhängare, inklusive många som skrivit brev till distriktsdomaren Nicholas Garaufi som förkunnade domen. Breven uttrycker stöd för anhängarnas oreserverade beundran för sin karismatiske ledare.

Bland de anhängare som skrivit brev till Garaufi och krävt en ny rättegång var Nicki Clyne, en skådespelerska från Kanada känd för sin roll i science fiction tv-serien Battlestar Galactica, och som gifte sig lesbiskt med Allison Mack för att kunna ansluta sig till sexsekten och bo i USA nära sin dyrkade ledare.

Garaufi har avvisat kraven från Clyne och andra sexsektsanhängare i NXIVM, och Raniere rapporteras nu ha påbörjat sitt 120-åriga fängelsestraff.


  • Publicerad:
    2020-11-02 16:00