Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Ledarsidorna.se uppmärksammar återigen Nordfronts framgångar

Av Redaktionen, 2017-10-26
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. Under dagen har Sveriges Radio sänt flera program som ”granskar” organisationen Nordisk alternativhöger. Ledarsidorna.se har skrivit om uppmärksammandet av den unga organisationen och kopplar det samman med Nordfronts framgångar.

Ledarsidorna.se uppmärksammade i somras att Nordfront stadigt får allt fler läsare, samtidigt som vänsterns försök att lansera ”alternativa” mediasatsningar tappar allt mer i relevans. Man jämförde då även Nordfront med exempelvis sajten Avpixlat och menade att det ”säger en del om hur undervegetationen utvecklas” när det radikalare alternativet växer på bekostnad av det mindre radikala. Ledarsidorna.se skrev också att utvecklingen även beror på Nordfronts redaktionella innehåll, som man menade hade förbättrats avsevärt under det senaste året. ”Ibland är texterna [på Nordfront] väsentligt bättre uppbyggda än Avpixlats bitvis grova språk vilket attraherar en helt annan läsekrets än tidigare”, konstaterade man bland annat.

Avpixlat har sedan dess lagt ned och ersatts med sajten Samhällsnytt. Även om den nya webbtidningen är ung, så skönjer många dessutom en radikalare, seriösare samt ärligare framtoning i den nya satsningen.

Under onsdagen har Ledarsidorna.se återigen uppmärksammat utvecklingen inom alternativmedia, i en artikel signerad sajtens chefredaktör och ansvarige utgivare Johan Westerholm. Bakgrunden är att Sveriges Radio (SR) under dagen publicerat så kallade granskningar av den relativt unga organisationen Nordisk alternativhöger, som bland annat drivs av den före detta sverigedemokraten Christoffer Dulny. Dulny och hans alternativhögermän har sedan starten varit vänligt inställda till både Nordiska motståndsrörelsen och Nordfront, vilket bland annat tog sig uttryck i den intervju som ”Vita pillret” gjorde med Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind inför demonstrationen i Göteborg. Just avsaknaden av den gamla typen av avståndstagande som mainstreammedia haft en tendens att framkalla inom den nationella rörelsen tidigare var också en av springpunkterna i SR:s hets mot Nordisk alternativhöger.

I artikeln på Ledarsidorna.se kopplar Westerholm också samman Nordisk alternativhögers framgångar med Nordfronts utveckling. Han påpekar återigen att Nordfront utvecklats och lyckats locka till sig nya läsargrupper, utan att för den skull tumma på den nationalsocialistiska grunden.

Ledarsidorna.se har sedan 2015 övervakat trafik och trender inom alternativmedia likväl som vänsterns motsvarande satsningar, såsom interasistmen.se. Bland annat konstaterar man att Nordfront vid tillfällen då Motståndsrörelsen får mycket medial uppmärksamhet, som exempelvis vid demonstrationer, får en kraftig men tillfällig ökning av trafik. Efter Bokmässan och den demonstration som Motståndsrörelsen höll i Göteborg samtidigt har dock den tillfälliga ökningen hållit i sig, medan exempelvis interasistmen under samma tid har tappat i trafik.

Ledarsidorna.se:s skärmdump från trafikstatistiksidan Alexa, där Nordfronts utveckling jämförs med andra aktörers. Klicka för större bild.

Westerholm noterar också att Nordfront växer trots att 90 procent av trafiken är så kallad direkttrafik, med andra ord att besökare går direkt in på sidan istället för via länkar på sociala medier. Enligt Westerholm leder dylika siffror i normala fall till en negativ utveckling vad gäller besök, men konstaterar förvånat att Nordfront växer trots detta och att sajten måste spridas via etablerade läsares kontaktnät. Med andra ord att Nordfront har lojala och trogna läsare som hjälper till att sprida Nordfronts texter från ”mun till mun”.

Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind kommenterar Westerholms konstaterande om Nordfronts läsare:

— Det stämmer säkert och visar att om vi hade tillåtits växa organiskt så hade vi sprungit ifrån de utpekade konkurrenterna ännu snabbare än vad vi redan nu gör. Men Nordfront har under väldigt lång tid censureras stenhårt på Facebook och andra viktiga sociala medier, vilket gör att vi växer snabbt men inte så explosionsartat som vi hade kunnat göra om vi fick spela efter samma villkor som alla andra medier.

Vidare har Westerholm noterat något som han menar slår hål på myten om att det endast är ”lågutbildade män” som läser på Nordfront. Medan män i allmänhet förvisso är överrepresenterade så är även gruppen med högst utbildning och höga inkomster överrepresenterade bland Nordfront dagliga läsare.

Martin Saxlind menar sammantaget att trenden där Nordfront går bättre än kommersiella vänsterprojekt såsom Politism, trots att Nordfront drivs ideellt, är ett positiv tecken i tiden.

— Det visar att vi är relevanta och att det idag finns ett förnyat intresse för våra idéer. Nationalsocialismen gick lite i dvala efter andra världskriget, men många svenskar intar idag en alltmer positiv inställning till ideologin efter att ha förstått rasfrågan.

Källa:
NOTIS: Alternativhögerns tillväxt


  • Publicerad:
    2017-10-26 00:00