I artikeln ”Vi måste välja väg i flyktingpolitiken” kritiserar Expressens ledarskribent Anna Dahlberg Sveriges extrema invandringspolitik.

”När FN-organet UNHCR listar världens främsta mottagare av flyktingar hamnar Sverige i topp. De senaste två åren har vi placerat oss på fjärde respektive femte plats bland världens samtliga i-länder. Bara USA, Tyskland och Frankrike tar konsekvent emot fler asylsökande än Sverige”, skriver Dahlberg och fortsätter sedan:

”Ser man till befolkningsmängd finns det inget annat västland som kan mäta sig med Sverige. Vi tar ensamt emot 60 procent av alla asylsökande i Norden och Baltikum – tio gånger fler än Finland och åtta gånger fler än Danmark exempelvis.”

Extremast är Sverige vad gäller importen av så kallade ensamkommande flyktingbarn, förklarar Dahlberg. Sverige tar emot överlägset flest ensamkommande flyktingbarn och i absoluta tal tar vi emot mer än dubbelt så många som Storbritannien – det land som tar emot näst mest ensamkommande flyktingbarn efter Sverige.

Sveriges extremism i invandringsfrågan har funnits länge och konsekvenserna går nu inte längre att tysta ner. Dahlberg berättar att Sverige bland annat tog emot hälften av alla irakier som flydde till EU under Irakkrigets blodigaste år och att vi nu är på väg att återupprepa ”bragden” med syrier som flyr från inbördeskriget i Syrien, vilket pressat upp Sveriges siffra för asylsökande till 1000 asylsökare i veckan. ”Mottagar­systemet är pressat till bristningsgränsen och kommunpolitiker runt om i landet slår larm om en ohållbar situation, förklarar Dahlberg och fortsätter:

”Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknar med att minst 70 procent av dagens flyktingar förblir arbetslösa efter två år och måste försörjas med social­bidrag. Visserligen lovade regeringen i veckan att ta över betalningsansvaret, men det ger ändå en bild av utmaningen. De människor som nu söker sig till Sverige – majoriteten från länder som Somalia och Afghanistan – har i de flesta fall mycket begränsad utbildning.”

Somalier i Borlänge som vill ha jobb

I detta läge anser Dahlberg att Sverige måste ”välja väg” och förklarar att vi antingen måste ”ge människor möjlighet att försörja sig med hjälp av lågkvalificerade och lågavlönade jobb” eller ”omvärdera vår öppenhet”. Detta måste enligt Dahlberg ske eftersom vi inte får låta Sverigedemokraterna hålla ”flyktingfrågan som gisslan”. Det ska alltså inte ske av hänsyn till det svenska folket; att avskaffa den påtvingade mångkulturen och massinvandringen är inte ett alternativ för Dahlberg ens när dessa fenomen skapar problem.

”Utgångspunkten bör vara att mångkultur och öppenhet är något gott, men att dessa värden måste förenas med en realistisk politik. Jag har inte svaret på vilken väg Sverige bör välja – låglönejobben eller en stramare flyktingpolitik. Men det går inte längre att blunda för att flyktingmottagandet inte fungerar”, skriver Dahlberg och ger på så vis Fredrik Vejdeland rätt när han skrev:

”I framtiden kommer vi att se liknande uttalanden helt öppet i såväl Aftonbladet som i Bonnier-pressen. Säkerhetsventilerna kommer att fortsätta jubla för varje brödsmula de får, för varje litet erkännande. Systemet kommer deklarera att det mångkulturella samhället är ’här för att stanna’ och att det trots alla brister är ’för sent att göra något åt det nu’. Till sist finns bara alternativet att ’klara svårigheterna tillsammans’.”

Anna Dahlberg blev efter valet 2010 känd för sin artikel ”Rösta nej till hatet” som illustrerades av en bild på en hopknycklad SD-valsedel. I den artikeln påstod Dahlberg att ”utan ett fritt flöde av idéer, varor och människor skulle vårt exportberoende land ha stagnerat”.


  • Publicerad:
    2012-09-10 23:03