NATO Den kurdiske riksdagsledamoten Gulan Avci (L) säger i Agenda att Sverige inte kommer att möta Turkiets krav om Nato.

Turkiet har ställt en rad krav på Sverige och Finland för att släppa in dem i krigsalliansen Nato, bland annat att man ska lämna ut kurdiska terrorister med kopplingar till PKK och PYD, till Turkiet.

Den kurdiske riksdagsledamoten Gulan Avci (L) uttrycker i SVT:s debattprogram Agenda att Sverige inte kommer att tillmötesgå Turkiets krav, men att man trots det ”ska få gå med i Nato”.

— Nu pågår det förhandlingar. Jag litar fullt ut på att statsminister Magdalena Andersson kommer ta Sverige in i Nato och samtidigt inte svika kurderna längs den här resan, säger kurden.

Vidare beskriver hon att turkarna ställer ”orimliga krav” och pekar på att ”Sverige är en rättsstat och en demokrati”, och att man således inte kan lämna ut medborgare till andra länder.

— Sverige ska fullfölja sin ansökan och bli fullvärdiga medlemmar i Nato, basunerar hon ut och fortsätter:

— Det är 29 andra länder som jättegärna vill ha Sverige och Finland i Nato.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har däremot varit tydlig med att man inte kommer att släppa in länderna om deras krav inte uppfylls. Alla medlemsländer i Nato måste godkänna nya medlemsländer för att de ska få gå med.