STOCKHOLM. Yttrandefrihetsfientliga liberaler i Stockholm vill inte låta Nordiska motståndsrörelsen demonstrera i centrala Stockholm på lördag. Därför har man överklagat demonstrationstillståndet som utfärdats.

På lördag kommer Nordiska motståndsrörelsen att genomföra en demonstration på Kungsholmen i Stockholm. Parollen för demonstrationen är ”Nu tar vi tillbaka vårt land – ut med förrädarna ur riksdagen!”, vilket tydligt har retat upp lokala representanter för riksdagspartier.

SVT skriver exempelvis att Liberalerna i Stockholm har överklagat demonstrationstillståndet till Förvaltningsrätten.

— Nazisterna vill störa den demokratiska processen. När de tillåts demonstrera på en plats där det ska pågå flera aktiviteter från olika partier i valrörelsen, då kommer man att skrämma bort vanliga människor från platsen, säger Martin Ängeby (L), valledare för Liberalerna i Stockholm, till SVT.

— De liksom andra har rätt att yttra sig, men inte att stå i vägen för andras demokratiska rättigheter, fortsätter Ängeby.

Martin Ängeby påstår även att både Moderaterna och Socialdemokraterna i Stockholms Stad har överklagat beslutet, samtidigt som Vänsterpartier och Kristdemokraterna själva har meddelat att man tänker överklaga.

Eftersom andra politiska partier valkampanjar på Kungsholmen så menar representanter för riksdagspartierna att de inte är ”säkra” när Motståndsrörelsen demonstrerar i närheten.

— Jag är ju orolig för våra medlemmars säkerhet; ungdomsförbundet, äldre människor och våra vanliga medlemmar som kommer vara med i vårt arrangemang. Vi vill kunna samtala i fred med dom som är på Kungsholmen på lördag, säger Martin Ängeby.

Politikerna beklagar sig också över att landstingshuset på Kungsholmen inte kommer att kunna nås under ett fåtal timmar på lördagen.

— Det är inte acceptabelt att representanter för Sveriges andra största demokratiska organ, Stockholms läns landsting, utestängs från sina arbetsplatser mitt under en viktig valrörelse, säger barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Det är dock oklart hur många som arbetar i landstingshuset på lördagar. Men även Liberalerna tycker att avspärrningarna är problematiska.

— Det är skandal, säger Anna Starbrink (L) till P4 Stockholm.

Källa:
Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd överklagas av flera partier


  • Publicerad:
    2018-08-23 11:00