ISRAEL. När över 99 procent av rösterna räknats står det klart att partiet Likud och premiärministern Benjamin Netanyahu kommer att leda regeringen för tredje gången i rad.

netanyahu

Efter att ha räknats ut i de allra flesta opinionsmätningarna innan valet vann Likud till sist en ganska klar seger i det israeliska valet. Partiet får cirka 30 av Knessets 120 mandat och 23-25 procent av rösterna. Yitzhak Herzog, Benjamin Netanyahus främsta konkurrent i det israeliska valet och ledare för partiet Sionistiska unionen, har erkänt sig besegrad. Sionistiska unionen ligger på cirka 19 procent och kan inte gå om Likud.

Därmed har folkviljan i Israel röstat in Benjamin Netanyahu för tredje mandatperioden i rad. Netanyahu låg bakom massmordet på över 2 200 palestinier, de flesta civila, i Gaza i somras och har sagt att det kommer inte bli någon palestinsk stat så länge han leder Israel. Han har vidare fastslagit att Israel är en specifik judisk stat, uppmanat judar världen över att amigrera till Israel samt placerat illegala invandrare i israeliska koncentrationsläger.

I mainstream-media har Yitzhak Herzog, vars parti klassas som vänster-mitten, beskrivits som en ”rival” till Netanyahu. Herzog är dock också av åsikten att Israel är en judisk stat som ska upprätthållas av de israeliska raslagarna. Herzog förespråkar en tvåstatslösning, som i grunden är en sionistisk lösning, och vill att det palestinska området ska demilitariseras – något som också Netanyahu föreslog efter att ha bombat sönder Gaza. När palestinierna uppgav att de planerade att dra Israel inför Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott, blev dessa angripna av Herzog.

— Vi tänker aldrig tillåta att vår nation och våra IDF-soldater dras in i en rättslig och politisk fars vid Internationella brottmålsdomstolen, kommenterade Herzog palestiniernas vilja att ge upprättelse till de civila som mördades under Netanyahus folkmord.

Källor:
Netanyahu wins surprise victory in Israel election
Herzog calls for a demilitarized Gaza and ducks settlement freeze issue


  • Publicerad:
    2015-03-18 09:30