VÄNSTEREXTREMISM. Avmaskerat avslöjade nyss att det var RF-veteranen Linus Soinjoki Wallin som greps efter att ha lett en attack mot två nationalister som deltagit på Tusenmannamarschen den 6 mars i år.

Linus Soinjoki Wallin (19940422-0155) har en lång bakgrund inom vänsterterrorgruppen som kallades Revolutionära Fronten (RF). På Nordfront är Soinjoki Wallin känd för att det var han som försåg polisen med stora mängder avslöjande och underhållande chattkonversationer mellan honom och andra vänsterextremister som sedan blev en del av bevisningen i Operation Eskil som inleddes 2013. Två år senare hade Soinjoki Wallin och många av hans kamrater dömts till fängelse och RF valde att lägga ner verksamheten.

Idag avslöjade dock Avmaskerat att Soinjoki Wallin fortsatt sin vänsterextrema bana. Avmaskerat nämner att han 2018 fick ett strafföreläggande för ringa vapenbrott 2018, men det stora avslöjandet rör den vänsterextrema attacken som två nationalister utsattes för den 6 mars i år efter att de deltagit i Tusenmannamarschen i Stockholm.

Sedan tidigare var det känt att en av de maskerade vänsterextremisterna greps av polisen och Avmaskerat har nu kunnat fastställa att det var Soinjoki Wallin som i det här fallet kallas ”Erik Wallin” av polisen i ett dokument Avmaskerat tagit del av. I dokumentet framgår det att det var Soinjoki Wallin som gick fram till en av nationalisterna och sedan utan förvarning slog denne i bakhuvudet och tillkallade flera andra maskerade vänsterextremister som inledde överfallet som bland annat fångats på film av Nya Dagbladet.

Avmaskerat summerar händelsen på följande sätt:

För några veckor sedan ledde Wallin andra maskerade vänsterextremister i ett överfall mot två nationalister som deltagit i Tusenmannamarschen mot coronarestriktioner. Wallin greps av polisen på plats och delgavs misstanke om misshandel efter att han gått fram till en av nationalisterna och oprovocerat slagit honom i bakhuvudet och sedan tillkallat 5-7 andra vänsterextremister som hjälpte honom att misshandla de två nationalisterna innan de kunde dra sig tillbaka. Polisen ska i samband med gripandet ha tagit två mobiltelefoner av Wallin och det återstår nu att se om han har bättrat på sin IT-säkerhet efter att han bidrog till ödeläggelsen av RF.

Linus Erik Soinjoki Wallin utan maskering.

Att Soinjoki Wallin oprovocerat slår människor i bakhuvudet bör ej ses som uppseendeväckande med tanke på att en stor del av hans tidigare läckta chattinlägg bestod i erkännanden om att vänsterextremister slåss fult och fegt. Bland annat erkände han att han slagit en kvinna i ansiktet med ett dammsugarrör och att ”det är vi [vänsterextremister] som är dom sjuka idioterna”.

Uppdatering: Det har i efterhand framkommit att personen på bilden är vänsterextremisten Leonardo Hiltunen Long, en vän till Soinjoki Wallin som deltog i attacken men i efterhand kom att hanteras som ett vittne istället misstänkt.


  • Publicerad:
    2021-03-30 16:45