KULTUR Under ett kvinnligt pseudonym skrev tre manliga spanska författare en bok som nu vinner ett stort kulturpris. När det uppdagades att de var män började en kvinnlig tidigare chef för Spaniens nationella jämlikhetsinstitut twittra om att de var bedragare.

Carmen Mola, en deckarförfattarinna som skrev under pseudonym, fick äran att ta emot litteraturpriset Premio Planeta för sin bok ”La Bestia” som är en historisk thriller. Men vid prisceremonin visade det sig att Carmen Mola inte var en kvinna utan tre män, rapporterar Financial Times.

De tre männen är manusförfattare och har bland annat arbetat med spanska tv-serier. Bakom pseudonym Carmen Mola står Jorge Diáz, Agustín Martínez och Antoni Mercero, tre vänner som för fyra år sedan bestämde sig för att slå ihop sina talanger och berätta en historia, skriver Göteborgs Posten.

Det prestigefyllda priset som i år har höjts från 600 0000 euro till 1 miljon euro (10,91 miljoner kronor) överlämnades av den spanske kungen Felipe den sjätte. Priset ska delas lika mellan de tre männen. Financial Times, konstaterar att Premio Planeta har lite större prissumma än Nobelpriset i litteratur som är på 10 miljoner kronor i år.

— Carmen Mola är inte, som alla lögner vi presenterat, en universitetslärare, sade Díaz under cermonin.

Martínez, en av författarna, sade till den spanska ”nyhetsbyrån EFE” att de tre kommit överens om att skriva med pseudonym då kollektivt författande inte värderades lika högt.

Tidigare har Carmen Mola gjort sig känd för en trilogi om poliskommissarien Elena Blanco, en tuff snut med grabbiga tendenser. Vinnarboken handlar om historiska miljöer i Madrid under koleraepidemin år 1834, samtidigt som en mordvåg härjar staden – ”La Bestia” (Odjuret).

Den före detta chefen för Spaniens nationella jämlikhetsinstitut Beatriz Gimeno twittrade och kallade författarna för bedragare, som duperat läsare och journalister i flera år med intervjuer under falsk profil, dessutom under en feminin pseudonym