HÄLSA. Livsmedelsverket gör helt om beträffande vissa tidigare ”farliga” livsmedel och pekar ut nya matingredienser.

Bittermandel. Foto CC0/Bing Creative Commons.

För några år sedan kom budet från Livsmedelsverket att man skulle undvika att äta krossade linfrön, som ansågs farliga. Nu gör man helt om och ger krossade linfrön ”grönt ljus” om man hettar upp dem tillsammans med vätska, rapporterar TT.

Istället stämplas nu rå kassava med ”illröd varningstriangel”, vilket betyder att man inte ska äta det alls om det inte tillagas ordentligt. Rå kassava har blivit vanligare i kosten, eftersom Sverige importerar allt mer mat från andra matkulturer och länder, och många äter mer vegetabilisk kost.

Bittermandlar som används i omtyckta bakverk, ska inte ätas hela, lyder också rekommendationerna.

Enligt TT kan rådet om att undvika bittermandlar som tilltugg verka överflödigt ”eftersom hel bittermandel smakar precis så illa som namnet antyder”.

Richard Bjerselius som är toxikolog på Livsmedelsverket säger dock till TT att ”framför allt barn kan få den dumma idén att tugga i sig hela bittermandlar om föräldrar glömmer dem framme”.

Omkring 2 500 växter, däribland flera vanliga livsmedel, innehåller cyanogena glykosider som kan bilda vätecyanid när de tuggas, krossas eller mals.

— För höga doser kan leda till kramper, kräkningar, andnöd och illamående. Får man i sig för mycket vätecyanid kan andnöden vara livshotande, säger Bjerselius till TT, och han varnar för att det finns många växter man ska se upp med:

— Vi ser att det finns en risk för att konsumtionen av den här typen av livsmedel ökar i och med trenden att äta mer och mer växtbaserat. Då bör man känna till riskerna med växter som naturligt innehåller gifter, säger Bjerselius till TT.

TT rapporterar inte om Bjerselius även kommenterat det faktum att bittermandlar och andra ingredienser som innehåller cyanogena glykosider – såsom äpplen och aprikoser – har blivit ett allt mer populärt kosttillskott bland vuxna som har gjort bedömningen att cyanogena glykosider i små mängder är nyttiga i förebyggande av cancer.

Föreställningen att cancertumörerna kan ”tillbakabildas” om kroppen tillförs ämnet blir också allt mer utbredd, även om anhängare av denna alternativa hälsoform brukar påpeka att man som med ”andra mediciner” ska ta ”rimliga” mängder, och inte ta så mycket att man känner sig yr eller mår illa.


  • Publicerad:
    2020-10-06 10:00