Livsmedelsverket utreder listerialarm
LIVSMEDELSVERKET • Livsmedelverket utreder just nu ett utbrott av listeria. Man uppmanar personer i riskgrupper att vara noga med att hålla koll på vad man äter.
Livsmedelsverket utreder just nu ett pågående utbrott av listeria. Myndigheten uppmanar nu personer i riskgrupp – gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar – att hålla extra koll på vad man äter tills dess att man hittat smittkällan.
Livsmedelsverket misstänker att det är vakuumförpackad kallrökt lax som orsakat utbrottet, men även andra livsmedel kan innehålla listeria, exempelvis skivat köttpålägg och mögelostar.
— Vissa livsmedel såsom mögelostar bör undvikas helt, medan andra livsmedel till exempel kallrökt och gravad lax bör ätas inom en vecka från förpackningsdatum, säger Jonas Toljander, mikrobiolog vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Personer som inte är i någon riskgrupp märker ofta inte av bakterien. För andra kan den ge olika symptom, såsom magproblem och influensaliknande symptom, men den kan även leda till allvarligare tillstånd som hjärnhinneinflammation och blodfrgiftning.
Man kan undvika bakterien genom att värma mat till rykande het, då bakterien dör vid minst 70 grader. Man ska även förvara sina kylvaror kallt och vara noga med att kolla upp förpackningsdatum.