BROTT. Den livstidsdömde Martin Saliba flydde till Libanon innan domen mot honom föll i Sverige. Nu vägrar Libanon utlämna honom eftersom de anser att han istället ska dömas efter sharialagar.

Martin Saliba och hans bror dömdes för ett trippelmord på två män och en kvinna i Uddevalla 2015 till livstids fängelsestraff. Innan domen föll hade Saliba flytt till Libanon för att undvika ett fängelsestraff i Sverige. Saliba greps senare i Libanon.

Libanon har nu meddelat att Saliba inte kommer att utlämnas till Sverige för att avtjäna sitt straff. Detta eftersom Libanon inte har något utlämningsavtal med Sverige och för att Saliba är libanesisk medborgare. Istället så kommer han att dömas enligt islamska sharialagar i Libanon.

— Offrens familjer har mycket att säga till om och de kan i praktiken kräva ”öga för öga – tand för tand”, säger islamologen Jan Hjärpe, professor vid Lunds universitet.

Då mord inte räknas som kriminalrättsligt utan civilrättsligt så är det offrens familjer som har domsrätt. Detta då de räknas som ”ägare till blodet”. I de länder där det finns sharialagar kan alltså ett mördat offers familj avgöra om det krävs ett dödsstraff för att sona sitt brott, eller om det hela kan klaras upp ekonomiskt.

Källa:
Martin Saliba kan dömas enligt sharialagar


  • Publicerad:
    2016-11-23 08:40