BROTT. Livstidsdomen mot Abubaker Mohamad Awad står fast. Hovrätten meddelade sitt beslut idag.

Sudanesen Abubaker Mohamad Awad (19970620-8379) ska avtjäna ett svenskt livstidsstraff för mordet på Tommie Lindh. Detta fastställde Hovrätten för Nedre Norrland i sin dom som meddelades idag.

Abubaker dömdes tidigare i år av Ångermanlands tingsrätt till livstids fängelse för mordet på den unge nationalisten Tommie Lindh samt försök till grov misshandel, grovt olaga hot, våldtäkt och grov våldtäkt.

Brotten inträffade alla i våras på en efterfest hemma hos Tommie. När Tommie låg och sov började Abubaker med svenskfientliga undertoner att våldta Tommies väninna som försökte sova i ett annat rum. Därefter knivhögg Abubaker en vän som kvinnan ringde för att få hjälp av innan han slutligen – när vännen gått från lägenheten – utan förvarning knivhögg Tommie som i det läget hade vaknat, pratat med polisen och planerade att smita ifrån lägenheten med kvinnan. Efter mordet våldtogs kvinnan en gång till innan polisen som inledningsvis avfärdat kvinnans larmsamtal kom och avbröt våldtäkten.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom på alla punkter och ändrar endast skadeståndet en av målsägarna tilldöms.

Då Abubaker sedan 2011 har haft svenskt medborgarskap kan han ej utvisas. Även om han nu dömts till livstids fängelse innebär det inte heller att han kommer sitta inlåst hela livet. I genomsnitt sitter livstidsdömda i Sverige bara 16 år i fängelse innan de blir villkorligt frigivna och som minst kan en livstidsdömd person komma ut redan efter 12 år.


  • Publicerad:
    2020-12-21 15:10