ÅSIKTSFÖRTRYCK. Åsa Åsberg var representant för LO-distriktet i Norra Sverige. Men nu stängs hon av från uppdraget eftersom hon lierat sig med Kristdemokraterna.

När LO-fackförbundet Seko fick reda på att Åsa Åsberg kandiderar för Kristdemokraterna i Vindelns kommun nu till höstens kommunalval, blev hon avskild från sina fackuppdrag.

— Jag fick ett samtal, där jag fick svara på tre frågor. Om jag står på kommunlistan, om jag står för KD och vilken plats det är. Och jag svarade ja på alla tre punkter och då fick jag veta att jag inte fick jobba för LO för att jag är felansluten, säger Åsa Åsberg till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hon som ringde till Åsberg var Maria Mannberg, som är vice ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige.

— Vi tog ett beslut på LO-kongressen 2016 om att man ska ha facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Det är det man har att följa för det är ett demokratiskt beslut, men det kan ju vara svårt att följa om man är aktiv i ett annat parti, säger Mannberg till SR.

Men man kan vara aktiv i sitt fackförbund oavsett vilket parti man tillhör, säger Mannberg. Fast det beror på hur man jobbar och hur aktiv man är.

Åsberg står på Kristdemokraternas nionde plats till kommunfullmäktige i Vindeln. Under innevarande period har Kristdemokraterna två mandat i kommunen.

LO lokalt hävdar att hon inte heller kan delta i den utåtriktade verksamheten på grund av att hon dessutom sitter i kyrkofullmäktige för Kristdemokraterna. Men det är inte sant, eftersom hon där tillhör en opolitisk grupp som är intresserad av kyrkoverksamheten. Gruppen heter Tillsammans kan vi vinna en församling.

Trots detta får Mannberg stöd från högsta LO-toppen, Karl-Petter Thorwaldsson.

— I många av debatterna här har vi haft Sverigedemokrater som försökt nästla sig in [sic] som förtroendevalda i facket. Det står stick i stäv med vår grundsyn om alla människors lika värde. Där är det ju en del förbund som sagt att nej, det kan man inte vara. Man kan inte vara förtroendevald i facket och vara Sverigedemokrat. Kristdemokraterna är med på de här förslagen som de borgerliga partierna lagt fram om att man ska sänka ingångna kollektivavtal i lag. Dessutom är Kristdemokraterna kanske det av de borgerliga partierna som allra mest vill att de borgerliga ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Så det är klart att det är problematiskt, säger Karl-Petter Thorwaldsson till Sveriges Radio.

Källa:
Kandiderar för KD – petas av LO


  • Publicerad:
    2018-05-19 11:30