KRIGSINDUSTRIN Efter kunders oro för att tillverkaren ska svika sina leveranslöften, utlyste vd:n på tisdagen en ökning av årsproduktionen från 60 till 96 – samt en trolig utbyggnad av fabriken i Arkansas.

Nordfront har tidigare skrivit om det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS centrala roll i den senaste tidens ukrainska offensiv i östra Ukraina. Efter att Nato-chefen Jens Stoltenberg förra veckan uppmanat krigsalliansens medlemsländer att ”sätta in en stöt i vapenleveranserna”, så tackade Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i helgen USA:s president Joe Biden för ”säkerhetsleveransen” vilken, förtydligade han, innehöll HIMARS.

På tisdagen tillkännagav tillverkaren Lockheed Martins vd Jim Taiclet under ett resultatsamtal för tredje kvartalet att företaget står i begrepp att växla upp produktionstakten för HIMARS från nuvarande 60 bärraketer per år till 96. VD:n tillade att man överväger att utöka sin fabrik i Camden, Arkansas. De 20 HIMARS som USA skickat till Ukraina sedan sommaren har haft en förödande effekt på slagfältet, och gjort det möjligt för ukrainska styrkor att nå dussintals mil bakom ryska frontlinjer i Donbass och runt Cherson.

Innan Ukraina inledde sina blixtoffensiver i öst i september, så hade man ägnat större delen av en månad till att rikta in sig på broar och ammunitionsdepåer, i syfte att skapa osäkerhet hos ryska styrkor – samt att försätta deras logistik och återförsörjning i kaos. Taiclets besked på tisdagen om en ökad produktion av HIMARS kom timmar timmar efter att POLITICO hade rapporterat om en växande oro hos Estlands, Polens och Ukrainas regeringar, vilka just hade beställt dussintals bärraketer från Lockheed Martins – för att företaget inte kommer kunna leva upp till sina vidlyftiga leveranslöften.

Uppges ha sponsrat påtryckningsgrupper

Russia Today (RT) kommenterar i sammanhanget att vapentillverkaren Lockheed Martin ”under många år sponsrat en rad påtryckningsgrupper, vilka förespråkar konfrontation med Ryssland – såsom Atlantic Council, CEPA och Hudson Institute”. Tidningen påminner också om att US Committee to expand NATO redan på 1990-talet leddes av Bruce L. Jackson – som samtidigt var Lockheeds chef för strategisk planering.

HIMARS räknas som det mest avancerade vapnet bland dem som USA hittills har försett Ukraina med. Systemet gör det möjligt att utföra anfall med hög precision mot mål som broar och ammunitionsdepåer långt bakom fiendens linjer. USA har tidigare i månaden tillkännagivit att fyra nya HIMARS ingår i det senaste amerikanska militära hjälppaketet på 625 miljoner dollar. Den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podolyak hävdade i augusti att en leverans av 50 HIMARS skulle avgöra kriget till Ukrainas fördel. Ryssland har å sin sida upprepade gånger sagt att leveransen av detta system och andra västerländska vapen till Ukraina ”bara leder till en eskalering av konflikten”.