INRIKES. Stefan Löfven (S) som konsekvent vägrat att se ett samband mellan massinvasionen och gängkriminaliteten börjar nu svänga. I en förinspelad intervju i Aktuellt erkände han att det finns en koppling, men oppositionen anser dock att enda lösningen är att byta ut regeringen.

Stefan Löfven (S) erkänner nu koppling mellan massinvandring och kriminalitet. Foto: EU2017EE Estonian Presidency (CC BY-SA 2.0).

Efter att Stefan Löfven (S) hårdnackat vägrat att erkänna kopplingen mellan den omfattande invandringen och gängkriminaliteten har han nu svängt och säger att det kan finnas samband, skriver SVT Nyheter.

Löfven förklarade i SVT:s Agenda så sent som i november förra året att orsakerna till Sveriges omfattande problem med gängkriminalitet berodde på segregation, samhällsklyftor och utanförskapsområden.

I en förinspelad intervju i gårdagens Aktuellt fick Löfven frågan om massinvandring kan leda till ökad kriminalitet. Han svarade att en stor migration kan leda till ”sociala spänningar” vilket han menade ”inte är bra”:

— Om man har en migration som innebär i storleksordning att man inte klarar av integrationen då blir det så att vi får sociala spänningar i ett samhälle och det är inte bra, uttalade statsministern i Aktuellt.

Gängkriminaliteten beror på att ”barn inte fått se vuxna gå till jobbet”

Den svenske statsministern förklarade vidare att problem med den omfattande gängkriminaliteten där sprängningar, bilbränder och skottlossning är vardag och även oskyldiga barn dödats, beror på bristande integration där barnen i tillräckligt hög grad inte fått se att de vuxna haft ett arbete att gå till.

— Om det inte är tillräckligt många som kommer i arbete av de vuxna, då ser barnen att de vuxna inte är i arbete och då tror man kanske att det är det normala och andra sociala spänningar, och ja det är ett problem, menade Löfven i Aktuellt.

Regeringen påstår att de ”minskat invandringen”

I intervjun påstod Löfven även att regeringen sett till att ändra migrationspolitiken för att minska invandringen och de problem som följt i dess spår.

— Det är därför regeringen sett till att ändra migrationspolitiken så nu tar vi emot betydligt färre, sade Löfven i Aktuellt.

År 2019 fick 119 577 personer uppehållstillstånd i Sverige vilket är en minskning jämfört med till exempel ”flykting”-året 2015 då 163 000 främlingar invandrade till Sverige. Det är dock en fortsatt hög siffra som kan jämföras med exempelvis år 2000 då 29 194 personer invandrade till Sverige.

Antalet 119 577 personer motsvarar mer än två städer av Sundsvalls storlek.

Faksimil: SCB.

”Oppositionen” vill avsätta regeringen

Flera av ”oppositions”-partierna menar nu att lösningen för att bli av med gängkriminaliteten är att bli av med regeringen. Vid torsdagens partiledardebatt kritiserades Löfvenregimen av Moderatledaren Ulf Kristersson som menade att om den som är högst ansvarig för landets inre och yttre säkerhet inte ens förstår problemet kan han inte bli en del av lösningen:

— Stefan Löfven och hans regering vill inte ens erkänna sambandet mellan stor invandring, dålig integration och växande kriminalitet. När regeringen är en del av problemet så måste regeringen bytas ut, sade Kristersson och påminde om Löfvens nedtonande av problematiken:

— I förra veckan kallade statsministern Sveriges grova våldsbrottslingar för ”smågangsters”. Smågangsters! Det är bara ord men ibland är ord viktiga, tillade han.

Löfvens regering kritiserades även av SD och KD. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch vill att regeringen avsätts och vände sig till riksdagsledamöterna med en fråga:

— Vad är er ursäkt för att inte avsätta den här regeringen?


  • Publicerad:
    2020-09-10 12:15