INRIKES. Efter gårdagens partiledardebatt i SVT uttryckte flera av riksdagens partiledare oro för en ny flyktinginvasion från Syrien. Men inte Stefan Löfven.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har nyligen givit order om att invadera de kurdiska delarna av Syrien. Kritiserar EU intåget i sitt grannland hotar Erdogan med att släppa lös en ny ”migrantvåg” likt den som ägde rum under hösten 2015. Men statsminister Stefan Löfven är inte orolig över utvecklingen.

— Vi har sett till att anpassa svensk lagstiftning till övriga EU så nu har vi en likvärdig, vi har alltså inga faktorer som drar till Sverige utan vi har precis samma lagstiftning som alla andra. Och det är det vi ska fortsätta med, sade han efter partiledardebatten i SVT:s Agenda.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som allt mer försöker positionera sig närmare Sverigedemokraterna, sa att han inte tror att Sverige hade klarat en ny migrantkris á la 2015.

— Det tror jag i grund och botten inte. Sverige måste dra lärdom av vad som hände förra gången. Det är ett övertydligt bevis på att Sverige inte kan vara det land som tar emot lejonparten av flyktingar som kommer till Europa, sade Kristersson efter debatten.

George Soros-fantasten och Bilderbergaren Annie Lööf (C) tänker i första hand på de syriska flyktingarna och i andra hand på Sveriges bästa.

— Det är helt förfärligt. Människor flyr i tusentals för sina liv. Kurderna, som stått upp för oss och sig själva i kampen mot IS, riskerar att förgöras på grund av Erdogan. Det är oerhört allvarligt och här måste EU verkligen trycka på, sade hon.

Hon menade också att Sverige måste rikta om sin migrationspolitik till fler lagliga vägar, så att man kan hjälpa de ”flyktingar” som är allra mest utsatta.

Stefan Löfvens resonemang fick också kritik på sociala medier som Twitter och Facebook. På Facebook påpekade till exempel Ledarsidornas Johan Westerholm att ”det som drar, och hela tiden har dragit, är ersättningssystemens utformning och kanske ffa regelverken för kommunernas ekonomiska försörjningsstöd”. Han konstaterade också att en migrant i Tyskland kan få en ersättning på 184 euro per månad medan motsvarande siffra för Sverige med nuvarande kronkurs är 268 euro.

Källor:
Partiledarnas oro för ny flyktingström
Johan Westerholms Facebook


  • Publicerad:
    2019-10-14 19:30