INRIKES. Sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister för drygt tre år sedan har han anmälts till konstitutionsutskottet hela 27 gånger. Detta är en siffra ingen statsminister tidigare nått upp till.

Stefan Löfven (S) har under sina dryga tre år som statsminister redan hunnit dra på sig 27 anmälningar till konstitutionsutskottet (KU). Vilket är ett väldigt högt antal anmälningar om man exempelvis jämför med Fredrik Reinfeldt (M) som sammanlagt anmäldes 17 gånger under sina åtta år som statsminister.

Tommy Möller som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet tror dock att det höga antalet KU-anmälningar mot Löfven till viss del kan vara så kallade okynnesanmälningar.

— Inom Alliansen och särskilt inom Moderaterna fanns det och finns fortfarande en frustration över att man ingick i decemberöverenskommelsen och över den kritik som man fick för att vara en svag opposition. Det här är ett sätt att kompensera för att man inte fäller regeringen eller går hårdare fram i sin opposition, säger Möller.

Alla partier utom Miljöpartiet har vid något tillfälle under de senaste tre åren begärt att Löfven ska granskas av KU. Anmälningarna innefattar allt ifrån frågetecken kring rikets säkerhet till tvivelaktiga ordval.

— Vi har en svag regering vilket också ger möjligheter för oppositionen, säger Helena Wockelberg som är statsvetare vid Uppsala universitet.

Möller påpekar även att Löfven är mer politiskt oerfaren än vad exempelvis Reinfeldt var när han tillträdde, vilket också kan vara en bidragande faktor. Den som tidigare var innehavare av rekordet på antalet KU-anmälningar med 26 stycken var Göran Persson men efter sommarens IT-skandaler lyckades Lövfen alltså knipa förstaplatsen.

Källa:
Stefan Löfen mest KU-anmäld någonsin


  • Publicerad:
    2017-10-29 20:30