Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Löfven överväger Annie Lööfs kravlista: “Kan behöva mer tid”

Av Redaktionen, 2018-11-28
redaktionen@nordfront.se

REGERINGSKAOSET. Centerledaren Annie Lööf överlämnade tidigare i veckan en lista på ovillkorliga krav som Stefan Löfven måste uppfylla för att han ska släppas fram av Centern som statsminister. Även om kraven i princip innebär att Löfven skulle driva en nyliberal politik överväger han nu att gå med på dem.

Stefan Löfven kan komma att bli en socialdemokratisk statsminister som bedriver centerpartistisk politik.

Tidigare i veckan meddelade Annie Lööf (C) att hennes parti kan komma att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister, trots att partiet gick till val på att avsätta honom. Kravet var en lång lista på politiska åtgärder som Löfven skulle förpliktiga sig att genomföra.

— Det är en gedigen lista på ett antal liberala krav. Det handlar om sänkta skatter på jobb och företag, att liberalisera bostads- och arbetsmarknaden och det handlar om att säkra valfriheten i välfärden. Men också om frihets- och äganderättsreformer för landsbygden. Specifikt kan det handla om kraftigt sänkta marginalskatter, reformerade turordningsregler, en liberalare arbetsrätt och friare hyressättning. En rad förslag som innebär att Centerpartiet får genomslag för den politik som vi har drivit under en lång rad av år, sa Annie Lööf till DN.

Annie Lööf räknade inte med att Stefan Löfven skulle kunna gå med på kraven, men menade likväl att de inte var förhandlingsbara.

Men nu verkar det som att Löfven trots detta faktiskt överväger att gå Annie Lööf till mötes.

— Nu vet vi åtminstone vilka områden som Centerpartiet vill diskutera. Jag har hela tiden sagt att jag vill ha ett blocköverskridande samarbete. Om de redogör för sina krav så är det ett steg framåt, säger Stefan Löfven och tillägger att det ”ligger i sakens natur att alla partier måste kompromissa i en förhandling”.

Han menar att han nu ska diskutera kraven med sina närmsta medarbetare innan han går vidare, vilket kan innebära att han behöver mer tid innan statsministeromröstningen.

— Jag kan inte avgöra nu om jag behöver mer tid. Jag måste först se kraven och föra samtal om dem, säger Stefan Löfven.

Ifall Stefan Löfven godtar Annie Lööfs krav kan Sverige komma att få en socialdemokratisk regering som bedriver en centerpartistisk politik, trots att Centerpartiet endast fick drygt 8 procent av rösterna i höstens riksdagsval.

— Väldigt rimligt i ljuset av att det är många partier som nu söker vårt stöd för att kunna bilda regering. En regeringsbildning handlar inte bara om siffror och mandat utan det handlar om det politiska innehållet, säger Annie Lööf om den möjligheten.

Källa:
Löfven kan behöva mer tid


  • Publicerad:
    2018-11-28 14:30