POLITIK. I en intervju med DN påstod Stefan Löfven att välbärgade vita områden som Danderyd har större knarkkonsumtion än så kallade ”utsatta” områden – en uppgift som visade sig helt felaktig och har skapat en kritikstorm.

I en intervju med Dagens Nyheter i tisdags presenterade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen planerar en storsatsning för att minska narkotikaanvändningen i Sverige på grund av den gängkriminalitet och de sociala problem den orsakar för samhället.

Men för att belysa drogproblematikens orsaker gjorde Löfven sedan ett mycket uppmärksammat uttalande:

— Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd … Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen.

Påståendet att gängkriminaliteten delvis skapas av att invånare i rika områden tar droger bemöttes snabbt med stor kritik. Moderatledaren Ulf Kristersson skrev på sin Facebooksida:

Det är närmast pinsamt att han i stället försöker bagatelliserar hela narkotikafrågan till att handla om Danderyd. Kopplingen mellan knark, vapen, och gängens dödliga våld är ett mycket större problem än så. Och kräver mer än att bara peka finger.

Den liberale riksdagsledamoten Robert Hannah kommenterade utspelet på Twitter:

Dödsskjutningar bland unga män – dvs gängvåld – är tio gånger högre i Sverige jämfört med Tyskland. Men i Socialdemokraternas värld är alltså alla samhällsproblem ändå ”rikas” fel.

Även opinionsbildaren Izabella Nilsson Jarvandi kommenterade på Twitter:

Löfvens stora sifferblunder
Men det verkliga dråpslaget för Löfvens ”faktauppgifter” levererade Expressen, som visade att påståendet om att den största narkotikakonsumtionen skulle finnas i de vita välbärgade områdena är felaktig. 2018 anmäldes 99 narkotikabrott i Danderyd. Samma siffra i Rinkeby-Kista, som av polisen klassas som ett ”särskilt utsatt område”, låg på 884.

Tar man dessutom hänsyn till skillnaden i befolkningsmängd så anmäldes 300 narkotikabrott per 100 000 invånare i Danderyd 2018. Motsvarande siffra i Rinkeby-Kista låg på 1 771 narkotikabrott per 100 000 invånare. Det innebär att det anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd.

Enligt Expressen har statsministern inte grundat sina uttalanden på verklig brottsstatistik utan på en enkätundersökning bland ungdomar som Brå gjorde 2018 – en enkät där man kan svara vad man vill och där forskarna själva ser det som troligt att ungdomar i ”utsatta områden” är mindre benägna att uppge egen brottslighet.

Källa:
Siffrorna visar: Sanningen om Löfvens knark-utspel


  • Publicerad:
    2019-08-16 09:55