INRIKES. Som svar på massinvandringens konsekvenser för det svenska samhället skapar nu regeringen en ny myndighet som ska motverka segregation.

Problemen med massinvandringen till Sverige har lett till att regeringen känt sig tvungen att agera. Men inte genom att skicka tillbaka invandrarna till sina hemländer – i stället skapas en ny myndighet, Delegationen mot segregation.

— Skälet till att vi har segregation i Sverige är för att vi inte har lyckats bryta mekanismerna som skapar segregation, det vill säga orättvisor i skolsystemen och att människor inte har ett arbete att gå till. Myndigheten kan vara ett verktyg, det vill säga att vi kan jobba ihop för att fokusera på frågan, säger Jonas Nygren, regeringens särskilde utredare.

Nygren har rest runt till Sveriges 30 största kommuner för att få råd och tips från dessa hur man bäst ska integrera svenskar med invandrare från tredje världen.

Delegationen mot segregation kommer att inleda sitt arbete vid årsskiftet. Trots att massinvandringen från högsta politiska och mediala ort under decennier ansetts vara bra för Sverige både ekonomiskt och kulturellt tror inte den nya myndighetschefen att hans arbete kommer att göra någon större skillnad, i alla fall inte på kort sikt.

— Det är en så komplex fråga för det omfattar alla olika områden. Alltifrån till trygghet och säkerhet till stadsutveckling och utbildningsfrågor. Det är ingen quick fix, det är något som kommer ta tid. Att se resultat är inget man att kommer göra på kort sikt utan det här är ett långsiktigt arbete, säger Jonas Nygren.

Källa:
Ny myndighet ska bryta segregationen


  • Publicerad:
    2017-10-08 20:15