LÖGNMEDIA. Flera stora norska mediahus inleder nu ett samarbete för att bekämpa så kallade falska nyheter. Vill ha en mer faktabaserad debatt, löd ett pressmeddelande.

Det är Dagbladet, NRK och VG som nu inleder ett samarbete för att bekämpa så kallade falska nyheter. Tillsammans har de lanserat nätsidan Faktisk, som ska ”motverka felinformation” och avslöja ”falska nyheter”. En av målsättningarna är enligt ett pressmeddelande att skapa en mer ”faktabaserad debatt”.

Ansvarig redaktör, Kristoffer Egeberg från Dagbladet, säger att hans medarbetare inte bara kommer att granska media men också sociala medier, saker som är populära på internet och läsarkommentarer.

— Vi ska faktagranska den politiska debatten. Vi ska faktagranska medierna också. Vi ska faktagranska påståenden, inlägg och saker på sociala medier, speciellt de inlägg som trendar. Vi ska faktagranska debatter och kommentarer som fått stor uppmärksamhet. Och vi ska också avslöja falska nyheter, sa han i ett pressmeddelande tidigare under veckan.

Företaget Faktisk ägs idag av VG och Dagbladet men NRK överväger att också gå in som ägare. Trots att de är ägarna så menar de dock att de kommer att granska sig själva noggrant.

— Det betyder självfallet att vi kommer att faktagranska påståenden som framkommer i Dagbladet, VG och NRK. Faktisk-redaktionen ska arbeta helt oberoende av våra ägarna och partners, säger Egeberg.

Enligt Egeberg är det bland annat den amerikanska valkampanjen, Brexit och debatten i övriga Europa som gör att de nu känner sig nödgade till att ta kontroll (över informationsflöden och diskreditera så kallade falska nyheter, red. anm).

Källor:
VG, Dagbladet og NRK går sammen for å ta knekken på falske nyheter
Løgnpressen kraftsamler mot «falske nyheter»


  • Publicerad:
    2017-03-23 08:00