RASISM. Den Expo-bild som togs på rasisten och våldsbejakande extremisten Tess Asplund har nu blivit utsedd till ”Årets bild”.

Under första maj-demonstrationen i Borlänge tog Expo-fotografen David Lagerlöf en bild på den svarta vänsteraktivisten Tess Asplund som ställde sig framför Motståndsrörelsens led.

Bilden, där Asplund ”stod upp mot nazisterna” hyllades in absurdum av Sveriges mainstream-medier och spred sig även utanför landets gränser, vilket ironiskt nog gjort att Nordiska motståndsrörelsens mycket lyckade demonstration blev känd ute i världen. Motståndsrörelsens Pär Öberg och Haakon Forwald fick göra ett flertal intervjuer med utländsk media efter att demonstrationen blivit känd.

Bilden har emellertid anklagats för att vara uppgjord mellan Expos fotograf och den mångårige ledande ”antirasisten”, tillika talespersonen för ”Fokus afrobi”, Tess Asplund. Den notoriska mötesstöraren Tess Asplund, som enligt egen utsago bara ”råkade” befinna sig i Borlänge, har gjort samma hälsning tidigare under andra försök att störa nationella demonstrationer.

Nordfronts chefredaktör Fredrik Vejdeland debatterar med Expos dito Daniel Poohl under Bokmässan. I bakgrunden kan man se ett porträtt av Tess Asplunds rasistprotest som Expo sålde för 140 kronor i ett försök att tjäna en hacka.

När Nordiska motståndsrörelsen höll en ny demonstration i Stockholm i november var Tess Asplund återigen på plats. Då hon denna gång inte lyckades slinka igenom blev hon istället frustrerad och började använda våld mot polisen, vilket ledde till sjukhusvistelse. Möjligen förutsatte Asplund att polisen skulle gå varligt fram mot en person som massmedia förvandlat till en ikon, men polisen besvarade våldet med att prygla henne.

Nu har Expo-fotografen David Lagerlöfs fått pris för ”Årets bild” av kollegorna i Pressfotografernas klubb. Tilltaget hyllas nu av landets mainstream-medier. Nyhetsbyrån TT beskriver exempelvis Tess Asplunds hälsning som en ”protest” och menar att Asplunds försök att störa ett grundlagsskyddat och fredligt möte är befogat.

”Årets bild. En ensam kvinna, Tess Asplund, ställer sig med höjd näve mitt emot de uniformerade demonstranterna i en nazistdemonstration i Borlänge”, kommenterar TT lyriskt.

Problemet är bara att den hälsning som Tess Asplund gör är en så kallad ”Black Power”-hälsning, vilken enligt den definition som journalister annars använder sig av är ett rasistisk uttryck. Detta innebär också att både Expo och mainstream-media öppet ställer sig bakom rasism, när den riktas mot vita. Tess Asplund blir genom sin rasistiska handling ”en representant för det personliga ansvaret” enligt TT.

Enligt lögnpressens dubbla måttstockar finns emellertid bra och dålig rasism. I en tidigare artikel i Bonnier-tidningen hyllade Expressen en ”ny ikonisk bild” från Black Lives Matter – en rasistisk organisation där en av grundarna anser att vita är en ”genetisk defekt” som borde ”utrotas” – eftersom den har stora likheter med den ”klassiska bilden” på Tess Asplund. I artikeln kopplas svart rasism ihop med fred och kärlek genom följande slagord: ”Fred, kärlek, Black Power”.

När tidningar som Expressen skriver om ”vit makt” istället för ”svart makt” är det helt andra toner. Då handlar det om ”extremism” och ”hat”. Om man är medlem i Sverigedemokraterna och har ”vit makt-kopplingar” utsätts man för ”granskning” av samma Black Power-hyllande tidning, liksom av Expo, där den prisbelönte fotografen David Lagerlöf arbetar. Att göra en ”vit makt-hälsning” är vidare olagligt i Sverige och kan generera månader eller år i fängelse.

Fakta: Black Power

Termen ”Black Power” användes första gången i en bok av Richard Wright med titeln Black Power och ska ha använts i politisk mening första gången av Robert F. Williams, ledaren för den svarta enighetsrörelsen NAACP, som skapades av inflytelserika judar för att ena svarta mot vita i USA.

Black Power-rörelsen har sin grund i Nation of Islam och dess ledare Elijah Muhammad, som predikade att vita var ”blådögda djävlar” och Malcolm X, som också betraktade vita som en ond ras. Nation of Islam under Malcolm X kom dock att samarbeta med George Lincoln Rockwells nationalsocialistiska parti då de delade samma mål om segregering.

Den som är mest känd för att ha populariserat begreppet är Stokely Carmichael som var ledare för den svarta rasiströrelsen SNCC och senare även hade en framträdande roll inom Svarta pantrarna. Carmichael var på inget sätt anhängare av lika rättigheter för svarta utan menade istället att att svarta ”måste ta över” eftersom man inte skulle föra samtal med de vita.

Vid ett tal i Mississippi den 16 juni 1966 förklarade Carmichael:

”This is the twenty-seventh time I have been arrested and I ain’t going to jail no more! The only way we gonna stop them white men from whuppin’ us is to take over. What we gonna start sayin’ now is Black Power!”

Carmichael gjorde ”svart makt” till kärna och ideologi inom den svarta rörelsen. Han radikaliserade den svarta rörelsen och spred hat mot vita. Carmichael talade specifikt till militanta svarta i ghettot och flera av rörelsens demonstrationer urartade i kravaller.

Carmichael motsatte sig den ickevåldsprincip som framträdande svarta organisationer hade haft före honom. ”Om ickevåld ska kunna fungera så måste din motståndare ha ett samvete och USA (läs: det vita majoritetssamhället i USA) har inget”.


  • Publicerad:
    2017-03-12 18:41