I lördags vann Sverige ”Eurovision Song Contest” genom sångerskan Loreen (Lorine Zineb Noka Talhaoui ).

Media har jublat av flera anledningar. En av dem är att Loreen har marockanskt ursprung och att hon av vissa därför utgör en seger för det mångkulturella samhället. Svenska dagbladets Erika Hallhagen tycker att Loreen har fått det bästa av två världar eftersom hon representerar ”den etnisk svenskan” och ”Zlatan” på samma gång. Hon skriver:

”Men tillåter vi oss själva att vara allvarliga igen så finns det framför allt några saker som gör Loreens vinst så mycket större än detta schlagerspektakel. Nu bortser vi helt från rösten och låten och fokuserar i stället på att den etniska svenskan snart mitt i livet blivit en musikens Zlatan.” 

Loreen själv är medveten om att hon inte är svensk, men bekymrar sig inte särskilt mycket om det. I en intervju i det kommande numret av tidningen Novell, som DN tagit del av, säger Loreen följande: ”Jag är inte för att bevara kulturen. Ta den och gör vad fan du vill med den”.

Hon uppger även att hon önskar ta död på alla raser och kulturer:

”När man blandar upp det, blandar raser så att säga, det gör mig lycklig, säger hon i intervjun i Novell. [..] Du kan inte längre bråka om att du är fucking vit och jag är fucking svart.”

Att Loreen försvarar att hon är av blandras är måhända förståeligt, även om det kan vara svårt för somliga att förstå vilken betydelse vissa folk och raser, som hållit sig oblandade, haft för den civilisation som andra fötts in i. Loreen själv säger sig vara mest intresserad av ”ett fett party i Eurovision”.

Relaterat:

”Finalfältet som taget ur italiensk underhållnings-tv”

Loreen: Ta kulturen och gör vad fan du vill med den


  • Publicerad:
    2012-05-27 23:26