LUDVIKA. Lorensbergaskolans rektor Göran Törnqvist oroas nu över att även högpresterande elever är ”i klorna på NMR”. Som svar ska han ”pumpa i eleverna värdegrund” – en plan som han inte vill utveckla vidare till Nordfront.

Lorensbergaskolans rektor Göran Törnqvist tillsammans med biträdande rektor Madelene Goldmann. Foto: Nordfront.

Nordfront har tidigare uppmärksammat Lorensbergaskolan i Ludvika, bland annat då en vuxen rasfrämling besökte högstadieskolan och oprovocerat misshandlade en elev.

Näste 5 genomförde efter incidenten även en uppmärksammad aktion vid skolan, där man uppmanade de svenska eleverna att hålla samman och slå tillbaka mot svenskfientligt våld.


Den uppmärksammade aktionen utanför Lorensbergaskolan som hölls i december förra året.

Alltsedan dess tycks Lorensbergaskolans rektorer ha haft problem med en stadigt växande skara elever som börjat sympatisera med Nordiska motståndsrörelsen.

I DN-artikeln Barn rekryteras av nazister på skolgården i Ludvika beklagar sig exempelvis biträdande rektor Madeleine Goldmann över att elever som tidigare anförtrott sig åt henne inte längre vill göra det. Men enligt Goldmann handlar det inte om rektorernas egen oförmåga att beskydda eleverna från främlingsvåldet, utan för att elever har ”lyssnat till nazisternas propaganda om att personer som heter Goldmann vill styra världen”.

I en ny artikel på SVT är det rektor Göran Törnqvist som beklagar sig över att allt fler elever har ”fel åsikter”. Rektorn menar att det inte längre bara handlar om elever som ”fått med sig rasismen hemifrån” – även så kallade högpresterande elever har ”hamnat i klorna på NMR”.

— De uttrycker sig exakt lika som NMR utrycker sig. Och de har vissa nazistiska symboler på sig, säger Törnqvist till SVT.

Rektorn har dock en plan för hur elever som begår brott mot värdegrunden ska bemötas.

— Vi ska bli mycket vassare på att bemöta elever som riskerar att hamna i klorna på NMR. Vi ska på alla sätt och vis försöka pumpa i våra elever så mycket demokratisk värdegrund att de orkar stå emot och vi måste jobba ännu hårdare med källkritiskt tänkande, förklarar han.

Exakt vad Göran Törnqvist menar med att ”pumpa i elever värdegrund” är kanske något oklart, och när Nordfront når rektorn vill han heller inte svara på några frågor.

— Jag vill inte prata med er.

Du pratar gärna om oss och påstår saker om oss, men du kan alltså inte prata med oss?

— Du och ni pratar väldigt mycket om oss, utan att vi får komma till tals. Du kränker oss grovt på Nordfront.

Men jag ger ju dig nu en möjlighet att komma till tals, det är ju därför jag ringer.

— Nej, det tror jag inte. Det är för sent. Tack och hej!

Sedan lägger Göran Törnqvist på luren.

Det har tidigare påståtts att personal på Lorensbergaskolan har utsatts för hot med tanke på deras fientliga inställning till Nordiska motståndsrörelsen, som har starka sympatier i Ludvikas lokalsamhälle. I SVT-artikeln spinner Göran Törnqvist också vidare på det temat.

— Situationen är sådan när jag sticker ut hakan är att jag hela tiden ser mig för alltså. Jag går inte på stan en mörk fredag- eller lördagkväll, utan jag  tänker mig för vad jag gör hela tiden, säger han.

Exakt vilken typ av hot som rektorn får motta var en av de frågor som Nordfront ville ställa till Törnqvist, men med tanke på att han tackade nej till att ge sin syn på saken är det hela fortsatt höljt i dunkel.

Källor:
Skola i Ludvika tar krafttag mot nazismen – ser oroande mönster
I Ludvika rekryterar nazisterna barn på skolgården


  • Publicerad:
    2018-08-15 13:51