VITRYSSLAND. President Aleksandr Lukasjenko avvisar anklagelserna om valfusk i Vitryssland. Istället menar han att utländska intressen ligger bakom protesterna i landet.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Kremlin.ru (CC BY 3.0).

Efter att Aleksandr Lukasjenko nyligen segrat i Vitrysslands presidentval fördömdes hela processen av en enig liberaldemokratisk värld. Men nu rapporterar RT att presidenten avvisar anklagelserna och pekar ut ”utländska intressen” som uppviglare till protesterna som varit i Vitryssland sedan valet.

— Kom inte och svamla om om fredliga aktioner och demonstrationer. Vi ser tydligt vad som händer på djupet. Vi har läst igenom riktlinjerna för hur man genomför färgrevolutioner, konstaterar president Lukasjenko, enligt RT och anspelar på hur utländska nationer och intressen tidigare finansierat och iscensatt revolutioner i länder som Georgien och Ukraina där man utåt fått det att framstå som att det handlar om organiska och folkliga protester.

Lukasjenko vann enligt officiella siffror valet med drygt 80 procent av rösterna. Hans huvudmotståndare, den EU-vänlige liberalen Sviatlana Tichanouskaja, som gick till val på att landet skulle närma sig Väst politiskt och ekonomiskt samt minska eller avsluta sina olika samarbeten med Ryssland fick knappt 10 procent av rösterna. Det hindrade henne dock inte från att utropa sig till segrare och hävda att valet har manipulerats.

Dessa händelser har nu blivit startskottet för omfattande protester i det östeuropeiska landet och Lukasjenko menar att den påstådda färgrevolutionen inte bara hotar Vitrysslands framtid som stat utan även Ryssland om den inte stoppas i tid.

Enligt RT är den ryske och vitryske presidenten överens om att det är av yttersta vikt att destruktiva krafter inte får utnyttja den pågående situationen för att skada ländernas relationer. Ryssland ska också ha utlovat hjälp för att hantera läget i sitt grannland.


  • Publicerad:
    2020-08-17 15:00