HUMOR Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko figurerar i en video som sprids på sociala medier där han hugger ved så att ”EU ska slippa frysa i vinter”. Enligt Lukasjenko kan EU under den allvarliga energikrisen inte längre vara särskilt kräsna över var veden kommer ifrån.

I ett filmklipp som cirkulerar på sociala medier ses Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko hugga ved med en kamrat. I filmklippet, som översatts av RT, skojar Lukasjenko om att veden är till för EU, så att man ska slippa ”frysa i vinter”.

— Låt oss se till att inte Europa fryser. Låt oss hjälpa våra bröder, kanske kan de hjälpa oss någon dag också, säger presidenten i videon, som publicerades i en Telegram-kanal som är kopplad till presidentens presstjänst.

Lukasjenko säger också något om att EU inte kan vara så kräsna över var veden kommer ifrån och att ”huvudsaken för dem är att bli varma på något sätt”.

— Vi måste se till att bönder och arbetare får veden, men inte rika människor, säger Lukasjenko också i videon.

Polens president Andrzej Duda och premiärminister Mateusz Morawiecki, som båda är fräna kritiker av Vitryssland och Lukasjenkos regering, nämns också i klippet och Lukasjenko hävdar att det är viktigt att de inte fryser.

— De är våra grannar. Kanske kan de komma på bättre tankar, säger presidenten medan han hugger ved.

Inte heller i väst är Lukasjenko populär och beskrivs ofta som den ryske presidenten Vladimir Putins marionett samt anklagas för att vara diktator. Den vitryske presidenten, som är känd för sin humor, har dock avfärdat det senare med att han är ”hellre diktator än en bög”.