PARIS. Ett gräl blossade under onsdagen upp i franska Nationalförsamlingen där Macrons general som leder återuppbyggnaden av Notre Dame bad chefsarkitekten att ”hålla tyst”. Generalen vill liksom Macron att katedralen ska få ett modernt utseende vilket arkitekten motsätter sig.

Globalisten Macron, som tidigare var rådgivare och delägare vid investmentbanken Rothschild & Cie i Paris, vill efter branden göra något modernt av Notre Dame. Foto: David Merrett (CC BY 2.0).

Det finns stora motsättningar i återuppbyggnadsprojektet av Notre Dame där chefsarkitekten Philippe Villeneuve har fått fem år på sig att återställa den berömda katedralens interiör, tak samt den ikoniska spiran som totalförstördes i branden i våras.

Villeneuve vill återställa katedralens yttre till det ursprungliga så långt det är möjligt medan general Jean-Louis Georgelin, som av president Emmanuel Macron utsetts att leda projektet, och Macron vill göra om designen och få ett mer ”samtida” och modernt utseende.

Villeneuve har dock gjort klart att om han ska vara arkitekt bakom återuppbyggnaden så ska katedralen återställas som den var och inget annat.

Detta ledde till att ett offentligt gräl på onsdagen blossade upp i franska Nationalförsamlingen där Georgelin på frågan om vad han ansåg om Villeneuves åsikt svarade:

När det gäller huvudarkitekten har jag redan förklarat att han borde hålla tyst.

Georgelin lade även till att alla inblandade i projektet måste ”gå vidare på ett förnuftigt sätt så att vi i lugn och ro kan göra det bästa valet för Notre Dame, för Paris, för världen”.

Det slutgiltiga beslutet om spirans utformning kommer inte att fattas förrän år 2021. Det är dock inte troligt att Villeneuve kommer att ändra uppfattning. Förra månaden uttalade han att:

Antingen återställer jag det precis som det var … eller så gör de en modern spira och då blir det någon annan [som gör det].

Många upprörda röster på sociala medier kräver nu generalens avgång eller åtminstone att han tas bort från projektet. Det franska folket vill att den medeltida katedralen ska återställas till sitt ursprungliga utseende, vilket även den franska senaten röstat igenom.

Notre Dame, en av de första gotiska katedralerna och som stått sedan 1100-talet, är Frankrikes mest besökta turistattraktion och en viktig symbol för Frankrikes historia. Katedralen är klassad som ett världsarv av FN och är en arkitektonisk dyrgrip för inte bara Europa utan hela västvärlden. Det var många över hela världen som vid branden vaknade till och insåg hur mycket Notre Dame egentligen betyder för dem och för Europa.

President Macron har en bakgrund som rådgivare och delägare vid investmentbanken Rothschild & Cie i Paris.

Källa:
Notre Dame row: French stirred as Macron’s general tells architect to ‘shut his mouth’ over staying true to original spire design


  • Publicerad:
    2019-11-15 10:40