INRIKES Under dagen har statsminister Magdalena Andersson begärt entledigande hos riksdagens talman. Nu börjar arbetet med ny regeringsbildning, medan Andersson leder en övergångsregering.

Under onsdagskvällen erkände statsminister Magdalena Andersson (S) att hennes rödgröna block hade förlorat valet. Då stod det klart att Ulf Kristerssons (M) underlag med M+SD+KD+L får 176 riksdagsmandat mot 173 för de rödgröna.

Efter att statsministern under torsdagen besökt riksdagens talman Andreas Norlén (M) för att begära sitt entledigande sträckte hon återigen ut en hand till Moderaterna.

— Jag har också meddelat talmannen att om Moderaterna skulle komma på andra tankar och vill samarbeta med mig i stället för Sverigedemokraterna stå min dörr öppen för Ulf Kristersson, säger hon till media efter mötet med talmannen.

Under valrörelsen bedrev Socialdemokraterna en tydlig valrörelse för att bilda en rödgrön regering. Men under gårdagens pressträff försökte statsministern antyda att Moderaterna kunde välja att samarbete med Socialdemokraterna istället för med Sverigedemokraterna.

— Vi har alltid haft bra debatter och hade ett bra samarbete kring Nato. Jag har liksom ingen personlig beef vad det gäller Ulf Kristersson, alls, säger hon.

Nu förväntas talmannen ge Ulf Kristersson i uppdrag att bilda regering och samla stöd i riksdagen för sig själv som statsminister. Magdalena Andersson kommer att leda en övergångsregering tills en ny regering har tillsatts.