ISLAMISERINGEN. Efter en kritikstorm mot utlåningen av burkinis till muslimska skolflickor backar nu Hässleholms kommun medan Majblomman står fast vid att det var ett bra beslut.

Majblomman är en välkänd och i allmänhetens ögon omtyckt organisation som säger sig bekämpa barnfattigdomen i Sverige.

Den lokala Majblommeföreningen i Hässleholm hamnade dock nyligen i blåsväder efter att det framkommit att en del av pengarna som barnen samlat in gått till inköp av heltäckande badplagg, så kallade burkinis. Dessa skänktes sedan till Hässleholms kommun med motiveringen att de muslimska flickorna skulle kunna delta i simundervisningen.

Nyheten har väckt starka reaktioner. Sarah Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), säger exempelvis till tidningen Norra Skåne att burkinin är en stark symbol för förtryck.

Inledningsvis försvarade kommunen sitt beslut om att låna ut burkinis till eleverna, men till sist blev proteststormen för stark.

Eva Andersson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, säger att utlåningen nu är stoppad men att flickorna är välkomna att delta i simundervisningen i egna badplagg. Det finns inget förbud mot burkinis i Sverige.

Majblommans riksförbunds generaldirektör Lena Holm ville inte alls uttala sig i media, men har nu gett sin syn på saken i ett blogginlägg där hon ställer sig bakom lokalföreningens agerande.

”Vår Majblommeförening i Hässleholm har velat ge alla elever chansen att lära sig simma. Simkunnighet ger en faktisk livförsäkring som de flesta av oss tar för given. Det ger också gymnasiebehörighet, vilket är en förutsättning för alla ungas möjlighet till en god framtid i Sverige”, skriver hon bland annat.

Källor:
Unga tjejers simkunnighet
Kommunen stoppar utlåning av burkini
Burkinis till utlåning


  • Publicerad:
    2017-08-31 20:00