NORGE. Majoriteten av de norska polisstudenterna i år är kvinnor. Enligt den norska polishögskolan är det en medveten strategi att öka antalet kvinnliga polisstudenter. 

Norska poliskvinnor. Foto: CC public domain.

I år är majoriteten av Norges polisstudenter kvinnor, det vill säga 51 procent av de 400 polisstudenter som denna vecka påbörjade sin utbildning. Det här året firar den norska polisutbildningen 100 år, och i år är det första gången som majoriteten av studenterna är kvinnor.

Nina Skarpenes, rektor på polishögskolan, berättar att det är en medveten strategi att öka antalet kvinnor inom utbildningen. Detta eftersom man vill att poliskåren ska ”spegla befolkningen”, utvecklar hon.

— Det är otroligt bra att så många flickor vill jobba inom polisen, säger polisstudenten Charlotte Stormo till NRK.

Hon tycker att det är viktigt att både kvinnor och män ska arbeta inom polisen eftersom de olika könen ser saker på olika vis och kompletterar varandra.

— Kvinnor har helt andra perspektiv, tillvägagångssätt och sätt att vara, än vad män ofta har. Det är viktigt med flera perspektiv för att ha en så folklig polis som möjligt, som har ett stort förtroende av folket, tycker Stormo.

Idag genomför manliga och kvinnliga polisstudenter samma utbildning. Alla studenterna genomför exempelvis skytteprover och fysiska tester.

— För att komma in måste alla studenterna klara de fysiska inträdesproven. Examen i fysisk träning visar att alla har kapaciteten de behöver för att utöva yrket, säger polishögskolans rektor Skarpenes.


  • Publicerad:
    2020-08-21 18:00