MALMÖ. Poliser i Malmö har börjat berätta om den allvarliga situation som pågår i och omkring staden. Dock väljer poliserna att vara anonyma på grund av rädsla för att bli kallade rasister.

Den senaste tiden har ett flertal poliser från Malmö valt att berätta om den vardag som människorna i Malmö lever i. De berättar om våld, kriminalitet och hur gängen helt styr vissa områden. Trots att de ser det stora behovet av förändring så väljer många att inte göra något på grund av rädslan att bli kallad rasist.

— Många av oss är rädda för rasiststämpeln. Det är ett känsligt ämne. Då backar man hellre och håller tyst, berättar en av poliserna som valt att berätta om situationen i Malmö.

I Malmö är skottlossningar och sprängningar något som sker var och varannan dag. Under sommaren har antalet dåd och allvarlighetsgraden ökat, ändå är det ingen som har gripits för någon av alla de skottlossningar och sprängningar som skett.

— De skrattar åt oss och säger att det är deras område. Att vi inte har där att göra. Försvinn, ni kan inte göra ett skit åt oss. Det har de alldeles rätt i, fast vi vet att de är tungt kriminellt belastade. Så kommer hoten om våld och skadegörelse mot bilarna om vi inte sticker därifrån, berättar en av de andra poliserna.

Barry Glick som är en av USA: främsta experter och forskare på ungdomsbrottslighet konstaterade vid ett besök i Seved för fem år sedan följande:

— Om ni inte samlar er som samhälle och skaffar en socialpolitisk plan för att hindra nyrekrytering av gängmedlemmar, kommer våldet på gatorna och förstörelsen av egendom att öka kraftigt.

Nyligen har polismästare Stefan Sintéus berättat att polisen har en plan för hur de ska bekämpa den tunga och livsfarliga kriminalitet som härjar i staden. Däremot ville Sintéus inte berätta några detaljer kring spaningsarbetet, inte mer än att de har kartlagt gängen och deras ledarskikt noggrant.

Källa:
Hoten mot polis och åklagare växer


  • Publicerad:
    2015-08-07 21:30