Radio P4 Malmöhus gjorde idag ett inslag om Malin Björns som tagit initiativ till en genusförskola. Denna förskola ska präglas av en pedagogik som motverkar att barnen identifierar sig i könsroller.

Malin Björns har sedan några månader observerat när barnet Vilde skulle börja på dagis. Hon tycker att barnen tidigt präglas in i könsroller. Det vill hon motverka genom att förespråka en förskola som ska fostra barnen i en könsneutral anda. Genusförskolan ska övervaka oönskade budskap som kan förekomma genom bland annat barnböcker och sånger.

– Vilka är hjältar, vilka räddar och vilka blir räddade? Vad kallas actionfigurerna?

Malin Björns nämner hur förskolan kan använda androgyna förhållningssätt. Bland annat när barnen tilltalas. Istället för att säga pojkar och flickor går det att använda kollektiva begrepp som barnen eller ungar.

Genom att sätta upp lappar på stan har Malin Björns sökt kontakt med andra intresserade. Flera som visat intresse är lärare som redan jobbar på dagis men som gärna vill jobba på en genusförskola. Nu ska hon samla till ett möte i förhoppning om att göra idén om en genusförskola till verklighet.

Malin Björns har bakgrund som politiker inom Miljöpartiet. Hon har bland annat suttit i partistyrelsen med ansvar för sexualpolitik.

Radioinslag: Hon vill starta medveten förskola.


  • Publicerad:
    2010-08-09 00:00