INRIKES. Snart kommer man att kunna se en ”nyanserad” långfilm om mångkulturella Malmö. Tanken är att bland annat att invånare och andra aktörer ska samlas på sociala medier och ge sin bild av Malmö innan allt klipps ihop till en långfilm. Ledorden är ”hopp och positivitet”.

Flera storstäder har blivit porträtterade i ett stort medieprojekt som kallats för ”Cities of Love”, vilka senare har blivit till långfilmer. Några tidigare filmer som gjorts är ”Paris je t’aime” samt ”New York I love you”.

Initiativtagaren till projektet, Emmanuel Benbihy samt David Carlson, grundare av möbelföretaget David Design, möttes nyligen i Seoul där det beslutades att nästa stad som ska porträtteras är Malmö.

Filmkonceptet bygger på att lyfta fram folks relation till sin stad, där fokus ska ligga på ”hopp, positivitet och kärlek”. Med de orden i bakhuvudet hade Carlson direkt ”känt att Malmö var den staden i Skandinavien som han associerade med dessa liknelser”, främst tack vare stadens mångkultur, och föreslagit detta till Benbihy.

— Vi började prata där på en middag i Seoul och jag tror inte han kände till Malmö. Han hade tänkt på Skandinavien, men snarare tänkt på Stockholm och Köpenhamn. Men jag sade ”nej, det finns något mycket roligare” och berättade om Malmö som ju samlar invånare från nästan alla länder i världen. Visst har vi våra problem, men vi har också en intressant dynamik och möjligheter, berättar Carlson.

”Cities of love”-projektet bygger på att en stad under en 30-månadersperiod innan filmpremiären samlar aktörer, invånare och näringsliv till aktiviteter i text och bild som ska fokusera på ”hopp och positivitet”. Efter den perioden klipps allting ihop och blir till en långfilm. Projektet finns nu uppe på diverse sociala medier där man kan hjälpa till att förvränga sanningen gällande bilden av mångkulturella Malmö.

Vidare säger Carlsson  att han inte tror att någon kommer att engagera sig i projektet endast för att smutskasta Malmö. Han säger även att de inte tar någon politisk ställning med projektet, utan att de endast vill ”hylla olikheter”. Samtidigt beskriver han projektet som ”en längtan efter positivitet i en värld av fake news”.

— Det finns ju inget politiskt i detta, utan vi är extremt opolitiska i en höger-vänster-skala. Sen tänker jag att det är få som egentligen inte vill ställa upp på att sprida hopp och positivitet. Vi är ju inte ett integrationsprojekt, men vi vill hylla olikheter. Och såpass mycket kuratorer är vi ju att vi tänker sprida historier som delar rörelsens budskap.

Källa:
”Malmö I love you” ska bli internationell storfilm och sprida hopp till Malmöbor


  • Publicerad:
    2017-09-03 22:30