En mamma i småländska Vaggeryd med två barn på förskola vägras ge sina barn smör istället för margarin till smörgåsarna. Hon har sedan i somras skickat med sina barn ett litet paket med Bregott till förskolan men när höstterminen började fick hon ett besked att hon framöver var förbjuden att göra detta. 

Kvinnan anmälde förskolan till Skolinspektionen och har nu fått svar att de inte tänker ta upp anmälan och försvarar kommunens beslut att följa Livsmedelsverkets råd om att välja margarin istället för smör. I sin anmälan skriver mamman ”Jag vill alltså ta med ett litet paket Bregott till barnens förskola för att de ska slippa äta skadligt margarin och istället få äta nyttigt smör. Vi skulle själva bekosta och ombesörja detta för att inte belasta kommunens redan knappa resurser. Vi har försökt att vid olika tillfällen tala med kostchefen men han vill inte ändra sig.” 

Kvinnan menar på att margarinet kan ge upphov till allergier, cancer, astma och försämrat immunförsvar. Hon är arg och väldigt upprörd över att inte få bestämma över vad som hennes egna barn äter.

En kommentar till SR:s artikel från signaturen ”Också emot margarin” skriver under rubriken Storebrorsfasoner följande: ”Man blir så arg när man får höra sånt här, varför ska en förälder bli nekad att ta med sig smör om hon nu inte vill att ungarna ska få i sig margarin. Det är bra att någon ryter till och säjer ifrån till dessa översittare.”

Ove Gustafsson, som är kostchef i Vaggeryd kommun, menar på att det är en hälsorisk att låta föräldrar ta med mat till barnen. ”Det har med miljö och hälsa att göra. Vi får inte blanda våran kyl med mat utifrån, man kan inte ta med mat själv”, säger han

 


  • Publicerad:
    2012-11-19 18:54