INRIKES. Under fredagen kidnappades en mor och hennes dotter i Stockholm. Kvinnan lyckades fly ur en skåpbil där hon hade blivit bakbunden. Under dagen meddelade åklagaren att även flickan hittats. 

Genrebild. Foto: CC public domain.

På fredagen kidnappades en kvinna och hennes sjuåriga dotter i Stockholm. Flickans pappa, en syrisk man, har gripits misstänkt för brottet. Han är tidigare dömd för att ha tagit med sig flickan utomlands.

Enligt uppgifter överföll flickans pappa och en annan man flickans morbror. De ska också ha hotat honom med ett pistolliknande föremål. Pappan använde sedan morbroderns telefon för att sms:a mamman och bjuda henne på lunch.

När kvinnan och hennes dotter dök upp på den avtalade platsen för att äta lunch med morbrodern blev de överfallna av pappan och kidnappade.

Mamman och morbrodern bakbands och slängdes in i en skåpbil, medan flickan slängdes in i en annan skåpbil. När bilarna stannade vid ett rödljus i Älvsjö lyckades mamman ta sig ur skåpbilen och fly. Hon sprang sedan till en annan bil för att be om hjälp. De ringde polisen och följde efter skåpbilen.

På fredagen utfärdades ett rikslarm efter den försvunna flickan, men under kvällen meddelade åklagaren att flickan är återfunnen.

Annika Collin på åklagarmyndighetens presstjänst säger till Expressen att en förundersökning har inletts. Polisen utreder både människorov och grov egenmäktighet med barn.

— Personerna som det här gäller är satta i säkerhet. Ingen är i akut fara just nu. Det är de uppgifter som finns att lämna, säger Collin.

En person har gripits, som enligt Expressen ska vara flickans pappa. Polisen har inte velat kommentera ärendet.

Den syriska mannen har tidigare dömts för egenmäktighet med barn, då har rövade bort sin dotter och tog med henne till Nordafrika. Mannen efterlystes av EU och greps senare, den gången fick han villkorlig dom.


  • Publicerad:
    2021-03-13 20:00